Глобальне потепління змістило земну вісь — The Guardian

    1388

    Прискорене танення льодовиків є головним рушієм зсуву полюсів.

    Дослідження показали, що масове танення льодовиків в результаті глобального потепління спричинило помітні зрушення в осі обертання Землі. Цей процес почався приблизно з 1990-х років. Проблема зміни клімату, яку спровокувала людська діяльність, яскраво демонструє руйнівний вплив людей на планету, пише The Guardian.

    Географічний північний і південний полюси планети – це точки, де її вісь обертання перетинає поверхню, але вони не фіксовані. Зміни в розподілі маси Землі змушують вісь, а отже, і полюси рухатися.

    У минулому лише природні фактори, такі як океанічні течії, для прикладу, сприяли зміні положення полюсів. Але нові дослідження показують, що з 1990-х років втрата сотень мільярдів тонн льоду на рік в результаті кліматичної кризи змусила полюси рухатися в нових напрямках.

    Вчені виявили, що напрямок руху полюсів змістився з півдня на схід в 1995 році, і середня швидкість руху з 1995 по 2020 рік була в 17 разів вищою, ніж з 1981 по 1995 роки.

    З 1980 року положення полюсів змістилося приблизно на 4 метри.

    «Прискорене танення льодовиків є головним рушієм зсуву полюсів після 1990-х років», – підсумувала команда вчених на чолі з Шаншаном Денгом з Інституту географічних наук та досліджень природних ресурсів.

    Дані із супутника Grace, запущеного в 2002 році, використовувались для аналізу та пошуку зв’язків між таненням льодовиків зі зміщенням руху полюсів в 2005 і 2012 роках. Дослідження Денге показують, що діяльність людини почала впливати на зміщення полюсів ще із 1990-х років, майже три десятиліття тому.

    Найбільшим фактором зміщення земної осі стало саме танення льодовиків та «перекачування підземних вод».

    Грунтові води зберігаються під землею, але після перекачування їх для пиття або використання у сільському господарстві більшість із них стікає в море, перерозподіляючи свою вагу по всьому світу. За останні 50 років людство «витягнуло» 18 тонн води з глибоких підземних водосховищ.

    Дослідження показало, як людська діяльність перерозподілила величезну кількість води по всій планеті і це вплинуло на земну вісь, каже Вінсент Хамфрі з Цюріхського університету.

    Однак рух земної осі недостатньо великий фактор, щоб вплинути на повсякденне життя людей: це може змінити тривалість дня, але лише на мілісекунди.

    Професор Джонатан Оверпек з Університету Арізони каже, що зміни в осі Землі підкреслюють «наскільки реальний і глибокий вплив мають люди на планету».

    Масштаби цього впливу означають, що потрібно оголосити нову геологічну епоху – антропоцен, вважають вчені. З середини 20 століття спостерігається помітне прискорення викидів вуглекислого газу та підвищення рівня моря, знищення дикої природи і трансформація земель шляхом землеробства, вирубки лісів та будівництва.