Український стартап планує зайнятися переміщенням супутників на орбіті

    79

    І їх дозаправлянням.

    Одеський підприємець Володимир Усов, до листопада 2020 року обіймав посаду голови Державного космічного агентства України, в березні зареєстрував компанію Kurs Orbital, яка планує переміщати, дозаправляти і ремонтувати геостаціонарні супутники, а також знімати їх з орбіти, пише Forbes Ukraine.

    Найближча мета українського стартапу – до серпня поточного року залучити 6,5 млн дол., які підуть на створення демонстраційного модуля автоматичної системи зближення. Якщо це вдасться, то планується, що вже у 2023 році перший «космічний тягач», пристикується до супутника на низькій навколоземній орбіті та обстежить його.

    Відзначається, що з 2018 по 2020 рік кількість супутників на орбіті збільшилася на 65% – до 3368 одиниць. Це веде до підвищення ризику космічних аварій, заважає спостереженням із Землі та збільшує конкуренцію за «зручні орбіти». За словами Володимира Усова, на сьогодні відчувається брак орбітальних сервісів, які б займалися обслуговуванням супутників, і в цій сфері попит перевищує пропозицію.

    «Важкі телекомунікаційні супутники на геостаціонарній орбіті коштують 300-500 млн дол. Продовження терміну служби позитивно вплине на їх маржинальність», – зазначає Усов.

    Супутникові оператори, за його словами, вже готові платити за такі послуги. Найбільший попит має послуга з «деорбітування». Оператори виводять геостаціонарні супутники за 6-8 місяців до того, як в тих закінчиться паливо. За словами Усова, Kurs Orbital продовжить роботу супутників якраз на цей термін, що дозволить телекомунікаційним компаніям додатково заробити 35-40 млн дол. Крім зміни орбіти супутників, компанія також планує надавати послуги з їх обстеження.

    Планується, що технологічною основою стартапу послужить система зближення «Курс», розроблена в середині 1980-х в СРСР. Зараз в команді проєкту працюють 25 інженерів. Основний бенефіціар Kurs Orbital – Вадим Васильєв, який є співвласником трьох засновників компанії – Київського радіозаводу, НПК «Курс» і «Елміз».



    • інші новини