Розкрита особлива небезпека коронавірусу навесні

    258

    Міжнародна група вчених розкрила, що у весняні місяці люди можуть стати особливо сприйнятливими до коронавірусної інфекції. Це пов’язано зі збільшенням концентрації пилку в повітрі, яка здатна послабити імунітет, і не залежить від алергії. Про це повідомляється в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

    Відомо, що вплив пилку на організм зменшує противірусну інтерферонову відповідь, роблячи різні інфекції більш небезпечними. Оскільки SARS-CoV-2 чутливий до інтерферонів, дослідники вирішили перевірити, чи може пилок вплинути на вразливість людей до COVID-19. Відповідно до їхніх гіпотез, чим більше пилку від квітучих рослин навесні переноситься по повітрю, тим більше нових випадків зараження коронавірусів.

    Вчені проаналізували дані про заражуваність SARS-CoV-2, рівні пилку і погодні умови, отримані в 130 пунктах спостереження в 31 країні на п’яти континентах. Вони також враховували щільність населення в кожній області, що цікавить, а також ефекти від різних заходів по соціальній ізоляції.

    Виявилося, що пилок, що переноситься по повітрю, іноді в поєднанні з вологістю і температурою, підвищує частоту інфікування на 44 відсотки. За відсутності локдауну збільшення концентрації пилку на сто часток на кубічний метр частота захворюваності підвищується на чотири відсотки. Заходи щодо соціальної ізоляції зменшують цей показник удвічі. Крім того, вчені радять людям, що входять до груп ризику, носити маски проти зважених в повітрі частинок.



    • інші новини