Змінюється швидше, ніж в світі: синоптик зробила тривожну заяву про клімат в Україні

    1786

    Завідувач відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух дала тривожний прогноз для України через зміну клімату.

    “Очікуємо аномально теплий лютий. У Києві до третьої декади січня не наступила метеорологічна зима (коли середня добова температура нижче 0 градусів п’ять днів поспіль). Було три зимових дня. У грудні сім, але не підряд”, – говорить Балабух .

    За її словами, з середини 1970-х років середня глобальна температура перейшла через нуль градусів.

    “В Україні кліматичні параметри міняються з 1990-х. Зміни в два рази швидше, ніж глобальні. Змінюється тривалість сезонів, кількість літніх, морозних і жарких днів,” тропічних ночей “(коли температура повітря не опускається нижче 20 градусів протягом доби), зволоження, вітровий режим, кількість екстремальних явищ. Морози, які у нас були раніше, пов’язані з Сибірським антициклоном. Зараз його немає. Восени і взимку переважають області високого тиску, пов’язані з Азорським антициклоном. Приносить прогріте і сухе повітря. Якщо воно йде з Атлантики, то теж тепле і вологе. З цим пов’язані тумани “, – розповіла вона.

    Минулий рік став аномально теплим для України. Весь 2019 рік були незвично високі температури. Лютий і грудень став одними з найтепліших в історії. Червень встановив температурний рекорд. Зараз погода відповідає середині листопада або березня.

    “Минулорічна висока температура влітку привела до зменшення врожаю. Зокрема картоплі. З іншого боку, тепер тривалість теплого періоду зачіпає грудень. Можна вирощувати другий і третій врожаї, виводити нові теплолюбні культури. На Київщині вже ростуть персики і хурма. Успішно визрівають виноград і баклажани “, – розповіла синоптик.

    За її словами, кількість опадів за рік майже не змінюється, але змінюється їх структура. Йдуть переважно дощі, а не сніг. А річки живляться від нього. Якщо втрачаємо сніг, то у них зменшується кількість води. Це впливає на зволоженість грунту і наявність прісної води для зрошення в теплий період.

    “Проблема прісної води актуальна не тільки для південних областей. Вона є навіть на Поліссі, де до недавнього часу осушили болота. Там піщані ґрунти. І якщо опадів випадає недостатньо, стає сухо. Місцевість згодом може перетворитися на пустелю. Подекуди випадали дощі ( в минулому році) із двомісячною нормою опадів. А потім два місяці було сухо. Подібні перепади призводять навпаки до збільшення посушливості. Сильні зливи вимивають урожай, збільшують ерозію грунтів. Вода не допомагає рослинам, тому що швидко стікає “, – говорить Балабух.



    • інші новини