Епіфаній назвав умову, за якою ПЦУ святкуватиме Різдво 25 грудня

    143

    Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній сказав, за яких умов можливе перенесення дати святкування Різдва і реформа церковного календаря.

    Про це він сказав на брифінгу за підсумками Собору, передає РБК-Україна.

    За його словами, перенесення Різдва з 7 січня на 25 грудня можливе, якщо більшість українців буде до цього готовою.

    «Але зараз ми бачимо, що не всі підтримують цю ідею. Особливо це стосується Західного регіону. Тому ми будемо й далі вести просвітницьку роботу і коли побачимо, що абсолютна більшість православних християн готові до зміни календаря, ми проведемо календарну реформу», — підкреслив Епіфаній.

    Він додав, що Церква не може ставити таке питання на порядок денний, поки «стає на ноги».

    Православна церква України була створена на об’єднавчому соборі у Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем було обрано митрополита Епіфанія.

    Томос, який підтверджує автокефалію, був вручений Епіфанію патріархом Варфоломієм у Константинополі 6 січня 2019 року. ПЦУ стала п’ятнадцятою церквою у диптиху помісних православних церков світу.

    Наразі ПЦУ офіційно визнана Вселенським патріархатом, Елладською православною церквою та Александрійським патріархатом.

    РПЦ у відповідь вже розірвала стосунки з двома першими грецькими церквами.

    Московський патріархат відмовився визнати Православну церкву України. Його приклад наслідували залежні від Москви Антиохійський патріархат, Православна церква Чеських і Словацьких земель, Польська православна церква, а також союзна РПЦ Сербська церква.



    • інші новини