Чайний пакетик за одне заварювання може виділяти річну дозу мікропластику, – вчені

    130

    П`єте чай, а разом з ним і мільярди частинок пластику, пише iod.media.

    Пластик шкодить здоров`ю навіть тоді, коли ви про це і не здогадуєтесь. Нове дослідження вчених з університету Макгілла, Канада, дослідили звичайні чайні пакетики. Їх висновок – шокує. Виявляється, що, якщо заливати пакетики чаю окропом (водою біля 95 градусів), то мішечки виділяють у чашку приблизно 11,6 млрд. частинок мікропластику. Більше того, разом з цим у воду додатково потрапляє ще 3,1 млрд. дрібніших нанопластичних частинок. Про дослідження пише The Guardian, посилаючись на наукову публікацію у виданні “Екологічна наука і технології”.

    Фото: Pexels

    У дослідженні сказано, що на добу людина вживає щонайменше 100 тис. частинок мікропластику. І це, до речі, не тільки з їжі чи напоїв, а банально – під час дихання. Звідси висновок, що деякі чайні пакетики за один раз можуть виділити річну дозу цих шкідливих речовин.

    На щастя, зараз більшість пакетиків виготовляють із натуральних волокон. Але повністю виробники від пластику не відмовляються, адже використовують його для герметизації пакетика. А деякі компанії взагалі повернулись до пластикових упаковок.

    Саме такі шкідливі пакетики і дослідили вчені.

    Мішечки з чаєм розрізали та занурювали в окріп. Протягом 5 хвилин за допомогою спеціального електронного мікроскопа стежили за виділенням частинок мікропластику.

    Піддослідними були – водяні блохи, на них і перевірили вчені вплив цих частинок. У результаті мікропластик призвів до затримки розвитку та негативної зміни поведінки в паразитів.

    Тому, якщо досі кожного разу в магазині вагаєтесь, який чай купити – відкривайте це дослідження та вибір зробите миттєво.😉