Вулкан Келумуту і унікальні триколірні озера в кратері вулкану, Індонезія (14 фото)

1544

Розташований на острові Флорес індонезійський вулкан Келімуту досягає у висоту 1639 метрів і відноситься до числа діючих. Популярність цього природного об’єкту пояснюється його неповторною красою і загадковістю.

Розташовані в кратері вулкану кольорові озера, що з’явилися після виверження в 1968 році, розрізняються мальовничій тональністю, яку вони періодично змінюють.

Червоний, чорний, коричневий, бірюзовий, зелений – в які тільки кольори не фарбуються води озер Келімуту за рахунок розчинених у них мінералів. Кожне озеро має свою назву: «Озеро старих» (Тіву-Ата-Мбупу), «Озеро юнаків і дівчат» (Тіву-Нуа-Мурікоох-Таї), «Зачароване озеро» (Тіву-Ата-Поло). З кожним з різнокольорових водойм місцеві жителі пов’язують свою легенду.

У Тіву-Ата-Мбупу, на думку індонезійців, потрапляють душі пристарілих людей, що гідно прожили своє життя. Основний колір Озера старих – бірюзовий. У Тіву-Нуа-Мурікоох-Таї відправляються невинні душі молодих людей. Головний колір цього озера – зелений. Червоне, наче кров, Тіву-Ата-Поло затягує в себе душі грішників і вбивць. Місцеві жителі вірять, що зміна кольору вод одного з озер вказує на те, що душі предків за щось розгнівалися на своїх живих нащадків. У ряді випадку зміна тону озерних вод пов’язують з передбаченнями природних і техногенних катастроф у Індонезії.

У першій половині дня схили вулкану Келімуту покриті густим туманом. Милуватися кольоровими озерами найкраще в післяобідній час. Шлях до вершини займає близько двох годин. Місцевість поруч з озерами відрізняється підвищеною небезпекою. Туристам потрібно бути вкрай обережними, якщо вони не хочуть поповнити собою води Келімуту.

Унікальні триколірні озера в кратері вулкана Келімуту (1)

Унікальні триколірні озера в кратері вулкана Келімуту (6)