Роженський монастир, один з найбільших православних монастирів Болгарії (16 фото)

929

Роженський монастир (болг. Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“) – один з найбільших православних монастирів Болгарії знаходиться на південному заході країни, поблизу найкрихітнішого містечка держави – Мелнік. Заснований в 890 році біля схилу гори Пірін, монастир «прожив» довге архітектурну життя.

Більшість монастирських будівель з’явилося тут в середні віки (XII-XIII). У сімнадцятому столітті вони суттєво постраждали у пожежі і були відреставровані у вісімнадцятому столітті завдяки допомозі всього населення країни.

У XIX сторіччі Роженський монастир став осередком духовності місцевого регіону. Сьогодні дістатися до нього можна власним автомобілем. Дорога, що веде до монастиря, добре заасфальтована, звивиста і мальовнича.

Роженський монастир збудований у формі замкнутого неправильного шестикутника, що нагадує собою білокам’яну середньовічну фортецю. Головною монастирською будівлею є храм Різдва Богородиці (XVI-XVIII ст.), чий вівтар прикрашений унікальним за своїми художніми властивостями різьбленим іконостасом. У Роженському монастирі є своя чудотворна ікона Божої Матері Портаісса (Хранителька), поклонитися якій віруючі можуть вільно в будь-який день року.

Роженський монастир відноситься до числа діючих, але, на відміну від інших монастирів країни, він не пропонує паломникам ні ночівлі, ні трапези. Віруючі можуть зупинитися в готелі, розташованому в п’ятиста метрах від білих стін, або в Мелнику, що пропонуює на вибір величезну кількість готелів.
Головним престольним святом Роженського монастиря є Різдво Пресвятої Богородиці, що відмічається щороку 8 вересня.



• не пропусти