Топ-10 найцікавіших серіалів грудня, які варто переглянути: середньовічна Польща, альтернативні історії Марвел, сучасні міфи та Корона

641

Заключний місяць року, грудень, дарує нам кілька довгоочікуваних серіальних прем’єр, нових сезонів та фіналів.

1. “Повільні Коні” / “Кульгаві Коні” (Slow Horses), 3 сезон, 1 грудня

У третьому витку епопеї, яка вважається винятковим шпигунським твором сучасності, наш погляд знову огляне агентів MI5, позбавлених прихильності та обдарованих смішливою кличкою “повільні коні”. Роль Джексона Лемба, чарівного ватажка цього ансамблю, відіграє Гарі Олдман.

Новий розділ, спираючись на твір “Справжні тигри” із саги романів “Слоу-Хаус” Міка Геррона, починається з інциденту в Стамбулі, що веде до Лондона, і злочину, який змушує групу вийти за межі можливого. Серед перестрілок, зрад та розкритих таємниць “Повільні коні” знову виводять нас на той шлях, що поставив їх на межу вигнання.

2. “Платформа 7” (Platform 7), 1 сезон, 7 грудня

У цьому британському психологічному трилері Жасмін Джобсон втілює образ Лізи, привида, що блукає по залізничній станції Пітерборо. Цей привід стає свідком трагедії, і розпочинає дослідження проблем свого минулого, які стали причиною її смерті.

В основу серіалу покладено роман Луїзи Дауті 2019 року, в якому авторка стверджує, що якби привиди реально існували, “вони не блукали б просто в білих нічних сорочках по розкішних особняках”. Вона створила сучасну історію, яка розповідає в тому числі про сексуальне та домашнє насильство.

Виконавчий продюсер серіалу, Кріс Кері, охарактеризував його як “оповідь про помсту, кохання та загадкове вбивство”, підсилюючи таємничий настрій, що оточує цю історію.

3. 1670, 1 сезон, 13 грудня

У 1670 році Ян, глава шляхетного роду та власник невеликої ділянки села Адамчиха, планує увіковічити своє ім’я на сторінках історії Польщі, що тоді вважалася найвпливовішою країною у світі. Запалений серією життєвих тріумфів, Ян впевнений, що на нього чекає велич. Попри те, що він успадковує своє багатство, усі свої досягнення він приписує наполегливій праці власних селян.

Але амбітні плани Яна розпадаються: він стикається зі спробами місцевої ради збільшити податки, має справу з розчарованими селянами, намагається подолати опір доньки та маневрувати навколо інтриг сусіда Анджея, щоб здобути багатий урожай. Крім усього цього, Шляхетська Республіка переживає жорстокий занепад.

4. “Корона” (The Crown), друга частина 6 сезону, 14 грудня

Надмірна критика нового, фінального сезону “Корони” несправедлива, як мінімум, тому що треба сприймати це як художній, а не документальний витвір. Відмінності між творчою уявою творців і реальністю, чи навіть її інтерпретацією на екрані, є закономірністю, тому що будь-який твір, спираючись на реальні події, піддається тлумаченню. І сила зображення у 6-му сезоні “Корони” – особливо в перших 4 серіях, випущених у листопаді, – не відступає від попередніх сезонів.

Сюжетно сезон зосереджений на відносинах принцеси Діани та її супутника Доді аль-Файєда, злегка відхиляючись на короткі погляди в обійми королівської родини. Проте через ці погляди ми відкриваємо неприємну картину – холодність та монаршу вищість, навіть під час загального трауру за Діаною, яка загинула в Парижі в результаті ДТП. І це не тільки не заважає, але й дозволяє виконавиці ролі, Імельді Стентон, проявити свій талант – розкрити вічне неподобство королеви та її підданих, і тим самим підкреслити неадекватність існування монархії у наш час.

5. “Детектив світу духів” (Yu Yu Hakusho), 1 сезон, 14 грудня

У цій вишуканій екранізації, що ґрунтується на популярній манзі 1990-х років, підліток Юсуке (Такумі Кітамура) героїчно втрачає життя, коли намагається врятувати маленького хлопчика від наїзду авто. Він перетинає поріг світу духів і воскресає, перетворившись на детектива світу духів, який веде розслідування темних справ серед демонів.

Попри те, що серія манги, на основі якої створено серіал, завершилася 29 років тому, вона продовжує манити читачів і реалізовуватися тиражем понад 78 мільйонів примірників по всьому світу, визнаючи його одним із безсмертних бестселерів усіх часів.

6. “Джек Річер” (Jack Reacher), 2 сезон, 15 грудня

Прем’єра цього захоплюючого серіалу, що базується на популярній серії бестселерів Лі Чайлда, відбулася минулого року на Amazon і щиро вразила глядачів, чого вистачило для негайного замовлення нового сезону. Алан Річсон повертається в образі Джека Річера, загадкового вояки, який рухається світом в пошуках справедливості, носить в собі тінь минулого як колишній член військової поліції армії Сполучених Штатів.

У цьому сезоні команда Річера, яка колись служила разом у поліцейських рядах, опиняється під загрозою переслідування – її членів починають вбивати одного за одним. Таким чином, вони знову об’єднуються для розкриття справи та пошуку відповідальних.

7. “Керол і кінець світу” (Carol & The End of the World), 1 сезон, 15 грудня

Нестримна планета невідворотно несеться до Землі, загрожуючи закінченням життя, яким ми його знаємо. Перед надзвичайним апокаліпсисом, що несамовито наближається, виникає невирішене питання: яким чином людство повинно протистояти своєму власному спустошенню?

У той час, коли більшість людей спрямовує свою енергію на втілення величних мрій і амбіцій, Керол, головна героїня, вибирає особливий метод. Будучи тихою інтроверткою, вона вбачає красу в малих, здавалося б, непомітних моментах життя. На відміну від оточуючих, які радіють життю в його останні хвилини, Керол воює за простоту і рутину, які завжди були їй цінні, навіть тоді, коли світ очікує на свою катастрофічну долю.

8. “Персі Джексон та Олімпійці” (Percy Jackson and the Olympians), 1 сезон, 20 грудня

Рік Ріордан, витончений літератор, чий твір лежить в основі цього серіалу, приєднався до команди як співавтор, і це вже великий плюс — попередні кінематографічні ітерації літературних шедеврів не отримали любові від автора. Тепер його герой Персі отримує другий шанс – разом з Вокером Собеллем в образі 12-річного напівбога, сина звичайної жінки (Вірджинія Кулл) і самого Посейдона (Тобі Стівенс).

З інтригуючою сюжетною лінією, що починається з викрадення блискавки у Зевса, яку Персі вирішує відшукати, опираючись на допомогу своїх спільників із Табору напівкровних, до яких входять розумна донька Афіни, Аннабет Чейз (Лія Сава Джеффріс), та сатиричний Гроувер Андервуд (Арій Сімхадрі).

9. “Що, якби..?” (What If…?), 2 сезон, 22 грудня

У цій анімованій історії альтернативних реалій глядачі зазирнуть у найвідоміші закутки кінематографічного всесвіту Marvel. Спостерігача, чий голос лунає за кадром в кожному із півгодинних епізодів, відіграє Джеффрі Райт. Тембри голосів деяких інших персонажів відрізняються від тих, що ми чули в кінофільмах – наприклад, Чорна вдова звучить як Лейк Белл, а не Скарлетт Йоханссон – проте багато з них повторюються, включаючи Бенедикта Камбербетча в образі Доктора Стренджа, Джоша Броліна у втіленні Таноса та Гейлі Етвелл у ролі Пеггі Картер, яка в цьому контексті виступає як Капітан Картер, унікальна версія Капітана Америки.

Дев’ять епізодів цього серіалу виходитимуть послідовно протягом дев’яти днів, створюючи непередбачуваний ланцюг у поданні альтернативних можливостей в Marvel Cinematic Universe.

10. “Доктор Хто” (Doctor Who), спецвипуски, 25 грудня

У цьому місяці на особливу глядацьку увагу заслуговують спеціальні випуски, приурочені 60-й річниці виходу серіалу – їх реліз відбувся 2 та 9 грудня. Проте, найбільш очікуваною подією може стати святковий спецвипуск, в якому з’явиться Шуті Гатва (“Сексуальна освіта”) у ролі 15-го Доктора.

Очікування подробиць від автора сценарію та шоуранера Рассела Т. Девіса та його творчої команди виявилося марним. Усе, що маємо на даний момент – це оприлюднені фото з майбутнього сезону, прем’єра якого назначена на 2024 рік, із загадковими образами, які несуть в собі невизначені можливості розвитку подій в далекому майбутньому “Доктора Хто”.



• не пропусти