Італія подарувала світу безліч неймовірно смачних і різноманітних страв. Мільйони людей починають день з чашки кави еспресо, готують на обід спагетті, замовляють піцу… Для самих італійців їжа – це свято життя, а не мистецтво кухаря. За трапезою вони можуть поводити години, насолоджуючись кожною стравою.
1. Брускетта (італ. bruschetta) – традиційна центрально-італійська простонародна страва, в наш час – закуска-«антипасто» перед основними змінами страв для «підняття апетиту». Відмітна особливість брускетти від бутерброда або тосту в тому, що скибочки хліба попередньо обсушують до прожарювання (на грилі, решітці або на сковороді без олії). Ідеально для приготування брускетти підходить чіабатта.
2. Курка Парміньяна – запечені курячі грудки в томатному соусі з пармезаном. Страва популярна в регіоні Кампанія і на Сицилії.
3. Паніні – італійський закритий бутерброд або сендвіч. Готується з білого пшеничного хліба, переважно багета, його подають гарячим. Класична начинка – моцарела, шинка, помідори і соус песто.
4. Панна котта (італ. Panna cotta – «Варені вершки») – північно-італійський десерт з вершків, цукру і ванілі.
5. Tramezzino – трикутний бутерброд або сендвіч. Популярна начинка це тунець, оливки і прошутто.
6. Тірамісу – один з найбільш популярних десертів у світі. До складу десерту входять такі інгредієнти: сир маскарпоне, кава (зазвичай еспресо), курячі яйця, цукор і печиво савоярді.
7. Тортелліні (італ. Tortellini) – італійські пельмені з прісного тіста з м’ясом, сиром або овочами. Історична батьківщина тортелліні – регіон Емілія
8. Лазанья (італ. lasagne) – традиційна страва італійської кухні, особливо міста Болонья, приготоване з шарів тіста упереміш з шарами начинки, залитим соусом (зазвичай бешамель). Шари начинки можуть бути з м’ясного рагу або фаршу, помідорів, шпинату, інших овочів і, звичайно, сиру пармезан.
9. Спагеті (італ. Spaghetti) – вид пасти. Батьківщиною спагетті є Італія, і вони широко використовуються в італійській кухні, часто подаються з томатним соусом. Спагеті – основа численних італійських страв. Спагеті народилися в Неаполі і зобов’язані своєю назвою Антоніо Вівіані, який прозвав їх так в 1842 році за схожість з відрізками шпагату. У Музеї спагетті демонструються 176 видів макаронних виробів. Італійське слово «spaghetti» – це не вся локшина, а строго певний вид італійської пасти.
10. І, звичайно, піца – італійська національна страва у вигляді круглого відкритого коржа, покритого в класичному варіанті томатами і розплавленим сиром (як правило, моцарелла). У зв’язку з ввезенням помідорів до Європи в 1522 році в Неаполі з’явився прообраз італійської піци. У XVII столітті з’явилися спеціальні люди («pizzaiolo», пиццайоло), які готували піцу для італійських селян.