Озеро Лох-Несс, велике мальовниче прісноводне озеро в серці Шотландії (16 фото)

2762

Лох-Несс – велике мальовниче прісноводне озеро в серці Шотландії. За переказами і незліченним свідченнями в його водах живе таємниче чудовисько на ім’я Нессі.

Озеро розтягнулося в південно-західну сторону від портового містечка Інвернес. Його довжина становить 37 км, тоді як ширина – всього 2 км. Це найглибша з водойм у країні – максимальна позначка перевищує 200 м. Вода в озері хоч і чиста, але досить каламутна через велику кількість торфу в грунті. Тому озеро виглядає досить похмуро навіть в ясну погоду.

Логічно, що така грандіозна природна водойма виконує певну функцію для життєзабезпечення країни. Лох-Несс – істотний відрізок Каледонский каналу, що проходить через всю Шотландію. Крім того, озеро є частиною каскаду гідроелектростанцій, і відіграє значиму роль у національній енергосистемі Великобританії.

Однак, ця водойма прославився на весь світ не своїми розмірами і глибиною. Туристи знають про озеро завдяки Нессі – лохнеському чудовиську. Перше згадування про цю незвичайному таємничу істоту з’явилося ще багато століть тому. Але піку своєї популярності Нессі досягла в середині минулого сторіччя. Тоді вчені провели численні дослідження на предмет виявлення легендарного істоти. Але певної думки немає донині. На думку одних фахівців, Нессі – це плезіозавр, на думку інших, – не що інше, як ілюзії, галюцинації. Хто правий, покаже час.

Туристам буде цікаво познайомитися не тільки з озером, але і з навколишньою його природою. У долині Грейт Глен, в якій знаходиться озеро Лох-Несс, поширена різноманітна флора і фауна. На берегах Лох-Несса знаходиться безліч старовинних поселень. Особливим інтересом у туристів користується один з найстаріших замків у Шотландії – замок Уркхарт, розташований в однойменному містечку.

Озеро Лох-Несс (1)

Озеро Лох-Несс (2)

Озеро Лох-Несс (3)

Озеро Лох-Несс (4)

Озеро Лох-Несс (5)

Озеро Лох-Несс (6)

Озеро Лох-Несс (8)

Озеро Лох-Несс (9)

Озеро Лох-Несс (7)