Найцікавіші місця Туреччини: Мертве море і Долина метеликів

2858

Гід для мандрівників по південно-західному турецькоьу узбережжю.

Українці, для яких відпустка в Туреччині давно стала більш традиційним і спокійним видом відпочинку, ніж поїздка до рідного Криму, напевно, знають про цю чарівну країну все. Особливо це стосується таких улюблених туристами з СНД регіонів як Анталія, Кемер, Аланья. Однак курортна Туреччина набагато різноманітніша. І зокрема самі турки, а також їхні гості з Європи вважають за краще відпочивати на південно-західному узбережжі – там, де Середземне море невловимо переходить в Егейське (межа між морями вельми умовна, відрізняються вони також температурою води – в Середземному вона стабільно тепліше на кілька градусів). Тому для тих, хто у відпустці хоче не тільки попірнати в найчистішому морі і насолодитися фантастичними пейзажами, а й відпочити від співвітчизників, рекомендуємо тури в Туреччину та відкрити для себе Фетхіє, Мармарис і Бодрум.

Перш за все це стосується дивовижного містечка під назвою Олюденіз. Там знаходиться турецьке Мертве море – оточена з усіх боків лісами і пагорбами лагуна, бірюзові води якої навіть в сильний шторм залишаються спокійними. З Фетхіє, в якому немає власних пляжів (виняток – клубні готелі), в Олюденіз регулярно ходить маршрутка – долмуш. Саме містечко невелике, в ньому близько 50 готелів, в основному рівня 3* ($ 1200-1300 на тиждень для двох).

У Олюденіз є прекрасний муніципальний пляж (за винятком лише лежаки з парасольками, близько 80 грн за комплект), але раджу сходити саме до Мертвого моря. Ця зона оголошена заповідником, тому вхід на пляж платний, але, повірте, воно варте того. Про красу цієї місцевості також скаже той факт, що Олюденіз є Меккою для параглайдеров – вони стартують з гори Бабадаг і через півгодини польоту, керованого лише потоками вітру та інструктором, приземляються на пляжі (годину польоту – близько $ 100).

НАЙБІЛЬШИЙ ПЛЯЖ І МЕТЕЛИКИ

Район від Анталії до Фетхіє колись був частиною великої і таємничої країни Лікія, яку ще до нашої ери по черзі завойовували то перси, то македонці, то римляни, а після – турки. Найцікавіше, що залишилося від цієї древньої цивілізації, – це знамениті лікійські гробниці. У цій частині Туреччини їх можна побачити практично всюди, де є скелі – лікійських правителів ховали саме в них, ближче до Бога. Можна також відвідати найвідоміші міста Лікії – найдавніший Тлос (йому 4000 років!) І столицю держави Ксантос, жителі якого двічі здійснювали масове самогубство, не бажаючи здаватися на милість чергового переможця. Правда, від міста мало що залишилося – амфітеатр, гробниці, руїни деяких будівель. Ще один відомий ликийский місто, куди варто з’їздити, – Патара. Тут був найбільший порт Лікії, а зараз залишилися лише занесені піском руїни. Але якщо прогулятися по ним, то ви вийдете на найбільший і безлюдний пляж Туреччини. На території протяжністю близько 20 км туристи відпочивають лише біля входу на пляж, і якщо пройтися метрів 200, то опинитеся в цілковитій самотності, – справжнє диво в сучасному світі.

Обов’язково побувайте в гірському селі Юзюмлю (14 км від Фетхіє, регулярно ходять долмуши), життя якої мало торкнулася цивілізація. Тут можна спробувати найкращий на узбережжі виноград, купити на ринку тканини, які тчуть місцеві жінки, і побачити старовинні турецькі звичаї.

Любителям чарівних краєвидів обов’язково потрібно з’їздити в Долину метеликів – повністю закриту бухту недалеко від Фетхіє і Олюденіз, куди можна дістатися лише на катері. Долина з її буйною рослинністю, водоспадами і тигровими метеликами оголошена заповідником, готелів тут немає, але пожити можна – в бунгало або наметі (близько $ 20 в день), є кафе. Це місце популярне серед шанувальників йоги і медитації.

ПРО ПЛЮСИ ВІДПОЧИНКУ

ЩО РАДУЄ. Про хороших дорогах, по яких приємно подорожувати, я вже згадувала. Про казкової природи – теж. Вражає також чистота місцевих міст, селищ і навіть сіл. За час поїздки по південно-західній частині Туреччини я не бачила ніде ні розкиданих папірців-пляшок, ні навіть просто якихось неохайний у вигляді гори будматеріалів або недоглянутих дворів. І території курортів, і все, що за ними, сяє чистотою і порядком.

Друге, що хочеться відзначити, це самі турки. Можливо, в деяких магазинчиках їх прагнення продати товар буває трохи нав’язливим, але в цілому це дуже працьовиті, приємні і поважають гостей люди, яким важливо, щоб вам сподобався відпочинок в їх готелі-місті-країні. Я чула чимало історій, коли гарячих турецьких хлопців, які, наприклад, дозволяли собі якийсь занадто відвертий комплімент на адресу красивої дівчини, можна було остудити фразою: “Ви ганьбите свою країну”. Діє! Російська мова в цій частині Туреччини, незважаючи на те, що наших туристів там поки небагато, теж в ходу (з англійським взагалі все добре), а навіть якщо хтось вас ще не розуміє, то будьте впевнені: поруч обов’язково знайдеться російськомовний турецький підданий .



• не пропусти