Кому хоча б раз в житті довелося побувати в Чорногорії, той знає, наскільки місцеві жителі гостинні, всіх туристів вони зустрічають ситними і смачними національними стравами. Чорногорська кухня – це втілення національного колориту і гарячого темпераменту місцевих жителів. Земля цієї країни відрізняється високою родючістю і щедрістю, на ній виростає чиста продукція, а готові страви, що подаються до столу, відрізняються високими екологічними показниками. Місцеві водойми і Адріатичне море рясніють різною рибою та іншими водними мешканцями, які є місцевими делікатесами. А на високих рівнинах в горах випасаються круглий рік стада корів і овець, що дають цілюще і смачне молоко, а також ніжне м’ясо.
Овочі та фрукти, вирощені на родючих землях Чорногорії, насичені всіма вітамінами, необхідними для організму людини, тому в поживності і корисності пропонованих страв сумніватися не варто.
Приморська частина Чорногорії і континентальна її територія розрізняються своїми кулінарними традиціями та особливостями. Гірські райони і центральна частина країни славляться багатими фруктовими садами і пасовищами, в кухні найчастіше використовуються молочні та м’ясні продукти, а також фрукти і овочі. Регіони, наближені до моря, відомі стравами з використанням риби та морепродуктів.
Великий вплив на наявне кулінарне розмаїття надає багатонаціональність Чорногорії, тут можна зустріти і мусульман, і католиків, і православних. Як результат в національній кухні тісно переплетені східні, слов’янські і середземноморські кулінарні культури і традиції.
Національні страви, які обов’язково варто спробувати:
негушський пршут – це ніжне в’ялене м’ясо, яке є невід’ємною частиною національної кухні. Його вживають всі чорногорці у вигляді окремої закуски або як інгредієнт всіляких страв, наприклад піци.
Каймак – національне блюдо на основі овечого молока, яке нудиться в злегка підігрітій печі протягом трьох годин. Після повного охолодження верхня частина з утвореної маси знімається, а залишився кількість молока солиться і використовується для замочування баранини або курячого м’яса.
З м’ясних страв варто відзначити «ягнятину-під Сача», вона запікається під кришкою з чавуну, на яку лягають розпечені вугілля. Досить популярні ковбаски «чевапчичи», що складаються з рубленого м’яса. Окремої уваги заслуговує національна варена баранина в молоці, приготовлена з духмяними спеціями і з морквою, а також «заважає м’ясо», що складається з печінки, тефтелькою, свинячий котлети і домашніх ковбасок. Популярна і рибна юшка «рибля чорба», для її приготування використовуються різні сорти риби, бажано прісноводної, вуха приправляється перцем і спеціями. Багато туристів віддають перевагу кальмарам, приготованим на грилі під сиром або мідіям в лимонному соку. Користується попитом серед туристів «форель по-подгоріцкі», підготовлювана на соусі з кислого молока з запашними травами і спеціями.
Неодмінно варто згадати про чорногорські вина, наприклад біле сухе вино «Крстач», яке виготовляється тільки в цій країні, сухе червоне вино «Вранац». Потрапивши в Чорногорію, обов’язково спробуйте виноградну ракію або ракію з абрикос, слив. Цей місцевий алкогольний напій зробить ваш відпочинок просто незабутнім.
Приїхавши в гостинну Чорногорію, будьте готові до того, що вас зустрінуть пишним застіллям з різноманітністю місцевих і традиційних страв, які готуються за старовинними рецептами. Місцева кухня, неповторна природа і унікальні пам’ятки позитивно характеризують привітну країну Чорногорію.