Іспанська кухня являє собою поєднання 17 розгалужень, відповідних такій же кількості регіонів. Їх об’єднує вплив африканської та французької кухонь, а також рясне використання декількох продуктів: оливкової олії, часнику і, звичайно ж, вина. Велика розмаїтість морепродуктів, м’яса і овочів дозволяють задовольнити навіть самого вибагливого гурмана. Найвідомішими стравами Іспанії вважаються паелья і хамон. Ці та інші страви – в топі нижче. Пальчики оближеш!
Пінчо – закуска до вина або пива. Блюдо родом із Сан-Себастьяна.
Мохама – філе в’яленого в солі тунця. Подають до пива у вигляді тонко нарізаних шматочків, политих оливковою олією.
Бургоська Морсилья – кров’яна ковбаса зі свинячої крові та м’яса. Подають у вигляді тапаса або добавки до фабаду або інших страв.
Сир «Ідіасабаль» з овечого молока.
Хамон – сировялений окіст.
Гаспачо – холодний суп з перетертих сирих помідорів та інших овочів. Страва родом з Андалузії.
Олья-подрида – густий суп з тушкованого м’яса з овочами. Готують в Галісії і Кастилії.
Фабада – густий суп із квасолі, шинки і ковбаси. Страва родом з Астурії.
Polbo á feira – філе восьминога зі спеціями. Страва родом з Галісії.
Паелья – рис з морепродуктами, куркою, овочами, приготований на спеціальній сковороді. Страва родом з Валенсії.
Паелья. Існує більше 300 способів приготування страви.
Сангрія – вино з фруктами і цукром.
Туррон – солодощі з горіхів, меду, цукру, яєчного білка.