Автори дослідження, наукові співробітники Університету Пізи, годували лабораторних мишей макаронами з цільнозерновий борошна перед тим, як викликати зупинку серця.
Паралельно з ними тримали мишей з контрольної групи, в харчуванні яких теж були макарони, – але тільки з пшеничного борошна вищого гатунку, яких повно в будь-якому магазині.
За підсумками експерименту, гризуни, які їли макаронні вироби з ячменю, вижили після серцевого удару в більшій кількості і при цьому отримали менше пошкоджень міокарда. Вчені висловилися про те, що виживаність цих тварин була обумовлена більш активним утворенням «природних обхідних шляхів» у вигляді судинних відгалужень. Такі «відростки» судин забезпечують приплив або відтік крові в кровоносній стовбурі при тромбозах, емболіях і здавлення судин.
«Вперше ми отримали дані про те, що подібна діяльність кровоносної системи підтримується їжею, в даному випадку – пастою з бета-глюканом ячменю. Наскільки нам відомо, це перше дослідження, яке показує, що стійке дієтичне споживання пасти, збагаченої бета-глюканом, безпечно збільшує коронарні колатералі (гілки кровоносних судин) і знижує смертність », – прокоментували свою знахідку автори.




