У Помпеях розкопали унікальний “Будинок Федри” з пікантними фресками

    455

    Археологи виявили невеликий, але розкішно оздоблений будинок у центральній частині стародавніх Помпеїв. Тимчасово його назвали “Будинком Федри”, він вирізняється незвичною архітектурою, оскільки не має типового для римських осель відкритого центрального двору (атріуму).

    Попри свої скромні розміри, будинок прикрашений вишуканими фресками, включаючи міфологічні сюжети про Іполита і Федру, суд Паріса, а також еротичні сцени із зображенням сатира і німфи. Біля входу знаходиться домашній вівтар з розписами рослин, птахів і змій, де також виявлено лампаду та керамічну кадильницю.

    Знахідка спростовує думку, що тільки великі будинки в Помпеях були багато прикрашені. Археологи дійшли висновку, що навіть власники менших осель без атріуму прагнули продемонструвати свій достаток через розкішний декор та меблі.

    Вважається, що в “Будинку Федри” проводились ремонтні роботи під час виверження Везувію 79 року нашої ери. Варто зазначити, що еротичні сцени були звичним явищем у помпейських оселях усіх соціальних верств і не вважалися скандальними.