В Україні пропонують ввести кримінальну відповідальність за сталкінг: новий законопроєкт

    995

    11 депутатів Верховної Ради ініціюють зміни до законодавства, пропонуючи ввести кримінальну відповідальність за сталкінг — форму нав’язливого та небажаного переслідування. Відповідний законопроєкт №12088 вже зареєстровано в парламенті.  

    Згідно з новим законопроєктом, сталкінг визначається як форма психологічного домашнього насильства. Це проявляється через небажану і нав’язливу увагу до однієї людини з боку іншої або групи людей. Йдеться про стеження за жертвою, а також неодноразову появу поруч із її місцем проживання або роботою. 

    Додатково у документі вказується, що кіберпереслідування є окремим видом сталкінгу, коли стеження за жертвою відбувається через цифрові технології. Це може включати крадіжку особистих даних, спостереження через соціальні мережі або поштові сервіси, а також злом електронних пристроїв жертви для отримання доступу до її приватного простору. 

    Законопроєкт передбачає кримінальну відповідальність за обидві форми переслідування — сталкінг та кіберпереслідування. Однак конкретних покарань у тексті проєкту поки що не вказано. Автори документа лише наголошують, що сталкінг буде визнаний формою психологічного насильства, що вже відкриває шлях до судових розглядів та накладення відповідних санкцій. 

    У пояснювальній записці також йдеться, що ці зміни спрямовані на забезпечення прав та безпеки громадян, зокрема в умовах поширення кіберзагроз. 



    • інші новини