ТЦК зобов’язують вести відеозапис під час перевірок: нові правила

    462

    Міністерство оборони України затвердило інструкцію щодо використання приладів фото- та відеофіксації у ТЦК. Нововведення стосуються обов’язкового відеозапису дій військових представників під час виконання службових обов’язків. Це рішення, спрямоване на забезпечення прозорості роботи ТЦК, було зафіксовано в наказі №532 від 6 серпня 2024 року, який зареєстровано Міністерством юстиції 16 вересня. Про це повідомляє “Судово-юридична газета”.

    Згідно з новими правилами, уповноважені представники ТЦК зобов’язані вмикати портативні відеореєстратори на початку службових дій, пов’язаних з оповіщенням та перевіркою військових документів. Запис триватиме безперервно до завершення заходів. Цей процес фіксуватиме всі дії представників ТЦК та можливі порушення військового обліку з боку призовників чи резервістів. 

    Міноборони наголошує, що всі відео- та фотоматеріали будуть передаватися лише за згодою керівника ТЦК і з дотриманням законодавства щодо захисту персональних даних. Такі записи можуть бути використані для офіційних цілей або передані до медіа, якщо це дозволить керівництво. 

    Інструкція чітко регламентує заборони під час використання відеореєстраторів:  

    • Видалення відео або зміна системних параметрів (дата, час). 
    • Примусове вимкнення відеореєстратора, навіть на вимогу сторонніх осіб. 
    • Перешкоджання фото- та відеофіксації. 
    • Використання камер для особистих цілей або в ситуаціях, не пов’язаних зі службовими обов’язками. 
    • Копіювання чи передача відеоматеріалів третім особам без дозволу. 

    Кожен відеореєстратор або бодікамера має бути оснащений характеристиками, які дозволяють закріпити його на одязі. У деяких випадках допускається використання камери у руках, але лише в межах службових повноважень.