Пилова буря з Каспію накрила Україну: що відомо про запилення повітря

    71

    30 вересня в Україні зафіксовано значне запилення повітря через пилову бурю, що утворилася в Каспійській низовині. Вітер з південного сходу переносить пил з регіону Каспію в Україну, піднімаючи дрібні частинки в атмосферу. 

    Укргідрометцентр повідомив, що пил осідає на території кількох областей України, серед яких Полтавська, Дніпропетровська, Сумська, Харківська, Запорізька, Донецька та Луганська. Деяка кількість пилу також потрапляє в Черкаську та Кіровоградську області. Ситуацію ускладнює сухість землі, яка посилює концентрацію місцевого пилу, що підіймається вітром. 

    Метеорологи прогнозують, що така ситуація зберігатиметься до п’ятниці. Очікується, що з 1 жовтня напрямок вітру зміниться на південний та західний, через що пил буде надходити в Україну хвилями. Це призведе до періодичного покращення та погіршення якості повітря та видимості. 

    Київщина постраждає від пилу 1 та 2 жовтня, але концентрація буде меншою, ніж у інших регіонах. Проте в Київській, Чернігівській та Сумській областях можливе погіршення якості повітря через переміщення оксиду вуглецю з північного сходу, де спостерігається задимленість. 



    • інші новини