Цього тижня у Землі з’явиться другий Місяць, але маленький і лише на кілька місяців

    390

    Наприкінці вересня Земля матиме другий природний супутник. Ним стане невеликий астероїд 2024 PT5 діаметром близько 11 метрів, який зайде на орбіту нашої планети 29 вересня і обертатиметься на ній протягом 56,6 днів, являючи собою своєрідний міні-місяць. Астероїд 2024 PT5 виявили вчені, які працюють із телескопами системи Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, за допомогою обладнання, розташованого в Південній Африці.

    Вчені з Університету Комплутенсе в Мадриді відстежували траєкторію польоту астероїда протягом трьох тижнів. Отримані дані вказують, що астероїд 2024 PT5 знаходиться в поясі астероїдів Арджуна, який обертається навколо Сонця. Однак гравітаційне поле Землі притягне його до планети, після чого протягом кількох тижнів він обертатиметься подібно до нашого Місяця навколо Землі, а потім 25 листопада повернеться на геліоцентричну орбіту, тобто продовжить обертатися довкола Сонця.

    Зауважимо, що спостерігати за астероїдом із Землі за допомогою біноклів або аматорських телескопів не вдасться через невеликий розмір 2024 PT5. Однак професійні астрономи, які мають в арсеналі потужніші інструменти, матимуть змогу стежити за переміщеннями космічного тіла. Навіть після відходу з орбіти нашої планети астероїд продовжуватиме залишатися поблизу Землі протягом кількох місяців. Він максимально зблизиться з планетою 9 січня 2025 року, після чого почне віддалятися. Наступного разу2024 PT5 повернеться на орбіту Землі приблизно через 30 років.



    • інші новини