Вчені створили безпечний спосіб очищення води від шкідливого нанопластику

    43

    Американські вчені з Університету штату Міссурі розробили рідкий склад для очищення води від нанопластику. Дослідження опубліковане у науковому журналі ACS Applied Engineering Materials (ACS AEM).

    Як показали недавні дослідження, нанорозмірні частинки полімерів можуть накопичуватися в організмі, сприяють розвитку серцево-судинних та респіраторних захворювань у людини. Із забруднювачем складно боротися через його мікроскопічні розміри.

    У новому дослідженні команда створила водовідштовхувальний розчин із натуральних та нешкідливих компонентів. Потрапивши у воду, речовина втягує нанопластик, укладаючи його всередині своєї молекулярної структури. Оскільки рідина легша за воду, її можна зібрати з поверхні після використання.

    Фахівці протестували п’ять різних розмірів нанопластику на основі полістиролу, який використовується при виготовленні одноразових стаканчиків та харчових контейнерів. Їхні результати перевершили попередні дослідження, які в основному були зосереджені лише на одному розмірі пластикових частинок.

    Як показали експерименти, метод однаково успішно спрацював як у прісній, так і в солоній воді. Вчені вважають, що використання розчинів можна масштабувати для очищення ставків, озер і навіть морів.



    • інші новини