День Святої Трійці: історія, традиції та заборони Зеленої неділі

    378

    Сьогодні православна церква святкує одне з найважливіших двунадесятих свят — День Святої Трійці, також відомий як Зелена неділя. Як пише ресурс “Ближче до Бога”, це свято вважається днем народження християнської Церкви та має багату історію й численні традиції.

    Дата святкування Трійці 2024

    День Святої Трійці відзначається на 50-й день після Великодня, що цього року припадає на 23 червня. У народі це свято ще називають Зеленими святками.

    Історія свята Святої Трійці

    Свято Святої Трійці, або П’ятидесятниця, символізує зішестя Святого Духа на апостолів. Це сталося в Єрусалимі, коли учні Ісуса Христа були зібрані разом. За переказами, на них зійшов Святий Дух у вигляді язиків полум’я, і вони почали говорити різними мовами, що дозволило їм нести Слово Боже по всьому світу. Відповідно до біблійного тексту, того дня близько трьох тисяч людей прийняли віру в Христа і прийняли хрещення. Це подія вважається днем народження християнської Церкви.

    Трійця уособлює єдність Бога в трьох особах: Отця, Сина і Святого Духа. Це таємниче вчення християнства дозволяє вірянам розуміти Божественну присутність у трьох іпостасях.

    Традиції святкування Трійці

    На Трійцю прийнято прикрашати оселі зеленими гілками та травами, такими як аїр, любисток, чебрець, полин. Біля ікон розміщують свіжоскошену м’яту і гілки берези. За кілька днів до свята проводять генеральне прибирання, позбуваються непотрібних речей. Субота перед Трійцею називається батьківською, коли згадують предків.

    У цей день також проводять хресний хід і моляться про дарування Святого Духа.

    Що заборонено робити на Трійцю

    Існує ряд заборон, пов’язаних зі святом Трійці. У цей день не можна займатися важкою фізичною працею, особливо на землі, оскільки вважається, що земля “відпочиває” і не повинна бути потривожена. Заборонено шити, прати й займатися іншими домашніми справами. Також не рекомендується купатися у відкритих водоймах, бо це може привернути злих духів. У свято Святої Трійці слід уникати сварок і конфліктів, прагнучи до збереження миру і гармонії в сім’ї та суспільстві.