7 причин, чому великі смартфони повністю витіснили маленькі

    47

    Багато користувачів в інтернеті, побачивши смартфон з великою діагоналлю екрану, нарікають у коментарях, що це «чергова лопата», і мріють про старі добрі 2010-і, коли телефони були значно меншими і ними було зручно користуватися однією рукою. Але при цьому частка продаж компактних смартфонів постійно знижується з 2015 року. В чому причина?

    Очевидно, на практиці у мініатюрних пристроїв не так багато переваг, тоді як у тих же лопат їх чимало. Ось основні причини чому гаджети з великими екранами майже повністю витіснили малюків.

    1. На великому екрані вміщується більше вмісту

    Часи, коли телефони здебільшого призначалися для дзвінків і – зрідка – написання СМС, давно минули. Дзвінки, мабуть, найрідкісніша річ із тих, що ми робимо зі смартфоном.

    Сучасні телефони — це, насправді, кишенькові комп’ютери. Ми відкриваємо на них інтернет-сторінки та скролимо стрічки соціальних мереж , і наявність великого екрану логічно, тому що він вміщує більше тексту та всього іншого. Ми дивимося картинки та відео, а також знімаємо фотографії на смартфони – для цього теж потрібен дисплей із достатньою діагоналлю.

    На світі є чимало людей, для яких смартфон є єдиним пристроєм для споживання контенту. І часто вони не мають настільного ПК або ноутбука.

    Свого часу на презентації iPhone 4S Стів Джобс сказав , що 3,5 дюйми – це «ідеальний, золотий розмір» для дисплея смартфона і ніхто не купуватиме телефон з великим екраном. Стів, звісно, ​​був талановитий, але не міг передбачити все. Просто спробуйте взяти в руки смартфони, скажімо, 2012–2015 років, щоб споживати контент так само, як це робите зі своєю нинішньою «лопатою». У вас дуже скоро заболять очі .

    2. У маленьких телефонах недостатньо місця для компонентів

    Сучасні смартфони мають безліч функцій, і за кожну з них відповідає окрема залозка.

    Для того, щоб оплачувати покупки з банківської картки через ваш телефон, потрібен чіп NFC . Щоб орієнтуватися у просторі, потрібні модулі GPS та акселерометри. Для бездротової зарядки потрібні магнітні котушки, а для прослуховування музики – аудіочип та динаміки.

    Ще одна причина , чому телефони збільшуються в розмірах, це швидкий мобільний зв’язок 5G. Для розміщення антен для неї, особливо флагманських mmWave, необхідно більше місця. Ну і, нарешті, ще кудись потрібно вмістити досить великий акумулятор, щоб усе це господарство запитати.

    Сучасна електроніка, звичайно, постійно стає більш компактною, але рано чи пізно впирається у фізичні обмеження. І для того, щоб впхнути в кишеньковий пристрій всю начинку для різних завдань, просто необхідно робити корпус досить великим.

    3. Маленькі телефони фотографують гірше, ніж великі

    Багато хто вибирає телефон саме через його фотоможливості. Погодьтеся, куди зручніше робити знімки на смартфон, який завжди в кишені, ніж весь час тягати ще й фотоапарат.

    Але щоб робити на телефон фотографії хорошої якості, потрібно кілька камер для різних умов зйомки. Для ультраширококутних знімків, портретів, чорно-білих фото або макро потрібні кілька різних модулів, крім основного. І у кожного своя матриця та оптика, які з’їдають чимало простору у корпусі.

    Адже є ще й камери для зуму. Впхнути в компактний смартфон повноцінний об’єктив із механічною зміною фокусної відстані, як у великих камерах, чисто фізично неможливо. Доводиться замість цього додавати окремий модуль із дво-, три- або п’ятикратним оптичним зумом. І його оптика з шістьма-сімом лінзами або перископічною системою може сильно збільшити розміри пристрою.

    Тому з точки зору якості зйомки маленький телефон не витримає порівняння зі здоровим фотофлагманом – просто у останнього більше камер для різних завдань, краще зум плюс додаткове місце під виділені чіпи для обробки знімків. Без них у флагманах нікуди.

    4. У великих смартфонів краще охолодження

    Сучасні смартфони перевершують за продуктивністю деякі комп’ютери – мобільні гаджети встановлюють потужні процесори і іноді до 16 ГБ швидкої оперативної пам’яті. Не дивно, що вони нагріваються у руці під час виконання ресурсомістких завдань.

    У деякі телефони, що позиціонуються як геймерські, вбудовують навіть вентилятори, хоча більшість смартфонів таки покладається на пасивне охолодження. Але і в тому і в іншому випадку потрібні елементи, що відводять тепло, і багато місця для розсіювання тепла.

    Зараз телефони багатозадачні : вони можуть одночасно транслювати YouTube у спливаючому вікні, поки ви граєте в Minecraft, а Telegram і Slack приймають повідомлення у фоновому режимі. Маленький смартфон за визначенням буде гарячішим за великий і почне тротлити, гальмувати і підігрівати руки набагато раніше.

    5. Набір тексту на великій екранній клавіатурі зручніше

    Широкий екран смартфона має на увазі ще одну не зовсім очевидну перевагу. На ньому кнопки віртуальної клавіатури більші. Це робить їх зручнішими для натискання та знижує ймовірність помилок. Можна просто швидко набирати текст, не вдаючись до таких методик, як Swype (коли водить пальцем без відриву від клавіатури) або вічні войси .

    Також на великому дисплеї вміщається більше функціональних клавіш та додаткових кнопок на віртуальній клавіатурі, так що менше доводиться перемикатися між розкладками, наприклад, щоб ввести цифру або спецсимвол. Нарешті, самі символи просто більші і краще читаються.

    Звичайно, набирати текст однією рукою за допомогою великого пальця на телефоні з визначною діагоналлю спочатку здається незручним – і це аргумент на користь маленьких моделей. Але цю проблему легко вирішити – багато програм-клавіатури мають спеціальний одноручний режим введення.

    6. Великі екрани найкраще підходять для ігор

    Любителі відеоігор, які віддають перевагу сидіти перед монітором потужного ПК або розвалитися на дивані перед телевізором з геймпадом в руках, при згадці мобільного геймінгу почнуть сміятися. Але дуже багато людей грають тільки на смартфонах, не мають ні комп’ютера, ні консолі і цілком непогано почуваються.

    Важко заперечувати, що великі екрани смартфонів набагато краще пристосовані для геймінгу, ніж малі. На них чіткіше видно всі принади мобільної графіки та складних візуальних ефектів. Крім того, елементи управління, віртуальні кнопки та джойстики на великому дисплеї банально зручніші і пальці не перекривають ігровий процес при натисканні.

    І як уже згадувалося, великі пристрої оснащені більш ємними акумуляторами та ефективними системами охолодження, що дозволяє довше грати без перегріву та підзарядки.

    7. Маленькі смартфони дорожчі у виробництві

    Якщо придивитися до реальних продажів, стає зрозуміло, що компактні телефони не приносять великого прибутку. Так, преса та ентузіасти свого часу тепло зустріли смартфони iPhone 12 і 13 mini, що надавали флагманське залізо у мініатюрному корпусі. Але ці малюки не стали хітами серед широкої публіки, і Apple вирішила відмовитися від них . Дослідження компанії Consumer Intelligence Research Partners показало , що на iPhone 13 mini та iPhone 12 mini разом узяті припадає всього 3% продажів Apple.

    Google теж відмовилася від компактних (менше 6 дюймів) смартфонів, починаючи з презентації Pixel 6 у 2021 році, хоча раніше просувала ідею зручності невеликих пристроїв.

    Маркетологи Samsung якось провели дослідження, в якому з’ясували, чого найбільше хочуть їхні покупці. Насамперед споживачі побажали , щоб смартфон працював з високою швидкістю, а в другу — щоб він мав великий екран.

    Недостатня популярність збільшує вартість мініатюрних смартфонів і робить їхню розробку невигідною. Упаковка потужних компонентів у маленький корпус потребує складних інженерних рішень та жорсткіших допусків. Доводиться відмовлятися від друкованих плат стандартного розміру та виготовляти зменшені версії на замовлення. Все це збільшує витрати на виробництво маленького смартфона, який зрештою не завойовує народне кохання.

    Засновник Pebble Ерік Мігіковскі у 2022 році створив маніфест, який закликає компанії розробляти більше компактних телефонів. За два роки маніфест набрав близько 41 тисячі підписів. Чи багато це чи мало? Для компаній із мільйонними ринками, очевидно, мало.

    Висновок тут простий: компакти – це нішевий продукт, який просто не потрібний більшості споживачів. Можливо ситуація зміниться, коли пристрої з розкладним гнучким екраном стануть по-справжньому дешевими. Вони дозволять користуватися одночасно перевагами широкого дисплея та маленького корпусу. Але поки що навіть збільшення асортименту розкладачок ніяк не впливає на ситуацію на ринку, де великі телефони поза конкуренцією.