SpaceX збирається знизити орбіту супутників Starlink для зменшення затримки інтернет-з’єднання

    48

    Ілон Маск (Elon Musk) заявив, що у майбутньому супутники Starlink виводитимуться на орбіту заввишки 350 кілометрів, щоб зменшити затримку проходження сигналу до кінцевих користувачів. Але Федеральна комісія зв’язку США має сумніви, оскільки супутників буде багато і вони можуть становити загрозу для Міжнародної космічної станції, що знаходиться в інтервалі від 390 до 420 км.

    За повідомленням PCMag, компанія SpaceX планує запустити удосконалені супутники Starlink для подальшого зниження затримки інтернет-з’єднання. Як заявив Ілон Маск, генеральний директор SpaceX, нові супутники будуть на набагато нижчій орбіті – всього в 350 км від поверхні Землі в порівнянні з 550 км на сьогодні.

    За словами Маска, це дозволить суттєво зменшити час проходження сигналу від супутника до користувача та назад. Нині цей показник становить близько 8 мс, але в нових супутниках може досягти 5-6 мс. При цьому загальна затримка кінцевого споживача досягне менше 20 мс.

    Низькі показники затримки є вкрай важливими для онлайн-ігор, відеоконференцій та інших програм, чутливих до швидкості передачі трафіку. Тому SpaceX бачить у зменшенні затримки одну з ключових конкурентних переваг Starlink перед іншими супутниковими інтернет-провайдерами та безперечну зручність для користувачів.

    Плани розгортання модернізованих супутників на нижчих орбітах вже знайшли відображення в заявці SpaceX в Міжнародний союз електрозв’язку (International Telecommunication Union) на експлуатацію 29 888 нових апаратів. З них 19440 працюватимуть якраз на висоті від 340 до 360 км.

    Однак, перш ніж розпочинати запуск, SpaceX потрібно отримати дозвіл від Федеральної комісії зі зв’язку США (FCC). У відповідь на запит FCC вже надіслав лист із низкою питань щодо потенційного впливу нових супутників на орбітальну станцію, астрономічні спостереження та можливість створення радіоперешкод, запросивши також від компанії більше деталей. SpaceX має надати докладну відповідь та плани мінімізації негативних наслідків до 8 липня.



    • інші новини