Астрономи виявили чорні діри, що живляться зірками

    110

    Астрономи Массачусетського технологічного інституту виявили близько двох десятків чорних дір, які живляться зорями. Про відкриття повідомляється у статті, опублікованій у журналі The Astrophysical Journal.

    Дослідники зареєстрували 18 подій припливного руйнування (англ. tidal disruption events, TDE), коли найближча до чорної діри зірка розривається приливними силами, а залишки, що поглинаються, викликають сплеск енергії, видимий у всьому електромагнітному спектрі. Число нових TDE більш ніж удвічі перевершує каталог вже відомих подій приливної руйнації, що спостерігалися у Всесвіті.

    Пошук TDE проводився на основі даних космічного телескопа НАСА NEOWISE, що працює в інфрачервоному діапазоні. Вчені використали алгоритм, що виявляє тимчасові сплески випромінювання, та зіставили виявлені перехідні процеси з каталогом усіх відомих галактик у межах 600 мільйонів років. Потім було відібрано ті сплески, які відповідали тим, що очікуються від TDE.

    ІЧ-випромінювання дозволяє виявляти яскраві об’єкти, які ховаються за товстим шаром космічного пилу. Хоча оптичне та рентгенівське світло затьмарюється і поглинається пилом, в результаті вона нагрівається і створює помітне інфрачервоне випромінювання.

    Більшість виявлених джерел не виявляли себе в оптичному діапазоні, тому вчені припускають, що насправді TDE відбуваються набагато частіше.



    • інші новини