Blue Origin готується до історичного запуску: перші ступені New Glenn успішно з’єднані

    45

    Компанія Blue Origin, заснована Джеффом Безосом (Amazon), успішно поєднала два ступені своєї ракети New Glenn на космодромі 36 (LC-36) у Кейп-Канавералі.

    Ця подія передує запланованому першому запуску ракети цього року. Фотографія з’єднаних ступенів була опублікована Blue Origin на їхній офіційній сторінці в X.

    Перший ступінь New Glenn був доставлений на космодром кілька тижнів тому зі складу Blue Origin на космічному узбережжі Флориди. Висота ракети складає 98 метрів, а її вантажність дозволить підняти на низьку навколоземну орбіту 50 тонн (45 метричних тонн). New Glenn значно перевершує по вантажності ракету Falcon 9 від SpaceX, удвічі перевищуючи її можливості.

    Особливістю New Glenn, аналогічно з Falcon 9, є використання повторного першого ступеня. Вона оснащена сімома двигунами BE-4, розробленими Blue Origin. Ці двигуни успішно пройшли дебютний політ на ракеті Vulcan Centaur, розробленій United Launch Alliance. Це дозволить Blue Origin знизити витрати на запуски та підвищити конкурентоспроможність на ринку комерційних запусків.

    Перший запуск New Glenn доставлятиме місію з двох космічних апаратів EscaPADE (Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers) від NASA для дослідження Марса. Планується, що цей запуск відбудеться у серпні цього року.

    Розробка ракети New Glenn зайняла понад 10 років, і хоча дебют планувався раніше на 2020 рік, він був кілька разів відкладений. Однак Blue Origin має намір відправити свою ракету до космосу, розширивши конкурентоспроможні можливості на міжнародному ринку.



    • інші новини