Відбитки пальців людини втратили свою унікальність – вчені зробили важливу заяву

    136

    Визнається, що у людини немає однакових відбитків пальців, і кожен з них має унікальні характеристики. Передбачається, що візерунки ліній і завитків на кожному пальці людини не повторюються ніде. Згідно з новими дослідженнями, візерунки на наших пальцях можуть бути не такими і різними, як вважалося раніше. Про це повідомляє наукове видання ScienceAlert.

    Дослідники скористалися загальнодоступною базою даних відбитків пальців у США, яка включає приблизно 60 тисяч відбитків, які представляють набори 10 пальців від різних людей. У цьому дослідженні штучний інтелект не застосовувався для аналізу різних ліній та завитків, як це зазвичай робиться при традиційному методі порівняння відбитків пальців.

    Натомість використовувалися дані про кривизну завитків у центрі відбитка пальця для ідентифікації. Штучний інтелект успішно виявив схожість між двома різними відбитками, вказуючи на те, що вони належать одній і тій самій людині. У цьому кожен відбиток однієї руки зберігав свою унікальність.

    У процесі дослідження робот виявив значну схожість між відбитками пальців з різних пальців однієї й тієї самої людини, що дозволило йому визначати, чи відбитки належать одній і тій же особі чи ні. Точність цього визначення однієї пари відбитків становила 77%.

    Основна мета дослідження, спрямована на демонстрацію того, що відбитки пальців однієї людини не є абсолютно унікальними, була досягнута, підтверджують вчені.



    • інші новини