Чому за правилами чоловічого етикету нижній ґудзик піджака ніколи не застібається

    118

    «Не застібай нижній ґудзик!». Про те, що застібати той самий ґудзик на однобортному костюмі сьогодні не прийнято так чи інакше чув кожен. Однак, не кожен знає коли, де, чому і завдяки кому з’явилася ця на перший погляд досить дивна традиція. Щоб знайти відповідь на це питання, доведеться вирушити в подорож на початку XX століття.

    Вважають, що діловий костюм сучасного типу з’явився в середині XIX століття в Англії в розпал «Вікторіанської епохи». Як нескладно здогадатися, якихось жорстких чи хоча б усталених правил «костюмного етикету» щодо ґудзиків на той момент не існувало. Чоловіки застібали або не застібали ґудзики відповідно до своїх особистих уподобань. Пов’язано це було ще й з тим, що на зорі появи ділового костюма піджаки були надто різноманітними для створення будь-яких загальних правил. Однак поступово ця ситуація змінювалася.

    На початку XX століття «вікторіанський» костюм фактично перетворився на той самий діловий костюм, який сьогодні звикла бачити більшість людей. До цього моменту традиція носіння остаточно повернулася до того, що чоловік повинен бути застебнутий на всі ґудзики. Однак, таке носіння піджака створювало непотрібні складності і псувало зовнішній вигляд костюма, навіть якщо той був пошитий на замовлення за знятою міркою. Жирну крапку у суперечці про застібання ґудзиків поставив король Великобританії Едуард VII.

    Справа в тому, що Едуард був “не крихітним хлопчиком”. А незадовго до своєї коронації у серпні 1902 року ще й набрав кілька кілограмів, не відмовляючи собі у «простих радощах життя». Придворний кравець Харді Еміс намагався переконати майбутнього короля перешити гардероб, проте монарх вирішив не морочитися, виявивши, що в його випадку достатньо не застібати нижній ґудзик на жилеті та піджаку. Так Едуард VII ввів у моду розстібання нижнього гудзика. На подив багатьох без її участі на костюмі утворювалося менше складок, навіть якщо чоловік був винятково струнким.

    Нововведення припало до душі в різних країнах. Тому дуже швидко нижній ґудзик піджака перестали застібати чоловіки по всьому світу. А через кілька десятиліть вдала знахідка Едуарда взагалі перетворилася на правило етикету. Досі застібати всі гудзики однобортного піджака вважається поганим тоном.



    • інші новини