Геологи знайшли глибоко під сицилійськими горами “пастку часу”

    7549

    Численна команда геологів під час проведення досліджень на острові Сицилія виявила “пастку часу” – глибокий древній підземний басейн із прісною водою.

    Як повідомляє Phys.org, вік виявленого басейну складає близько шести мільйонів років. Комп’ютерне моделювання показало, що він вміщує близько 17,5 кубічних кілометрів води. Така величезна для посушливого регіону кількість здивувала вчених. Вони припустили, що великий обсяг прісної води міг опинитися в пастці в період Мессінської кризи солоності.

    Так називають геологічну подію в історії Середземного моря, в ході якої відбулося кілька циклів його часткового чи практично повного висихання. Вчені датують його кінцем міоцену, періодом від 5,96 до 5,33 мільйона років тому. Моделювання показало, що протягом 700 тисяч років відбувалася “закупорка” Гібралтарської протоки. Це призвело до пересихання багатьох частин Середземного моря, а морське дно, що оголилося, стало піддаватися впливу дощової води.

    Дослідницька група припускає, що дощова вода проникла в земну кору і почала накопичуватися під землею, оскільки її вбирала схожа на губку карбонатна порода. А коли рівень моря повернувся до колишніх позначок, підземні прісні води опинилися на мільйони років заблоковані у “пастці часу” через тиск морської води.

    До речі, пошуками вчені займалися тому, що населення цього регіону зростає. Відповідно, зростає і потреба в ресурсах, особливо у прісній воді, яка на Сицилії завжди була у певному дефіциті. Цікаво, що геологи використовували дані попередніх досліджень, зосереджених на пошуках нафтових родовищ. В результаті було виявлено раніше невідомий водоносний обрій, розташований на великій глибині під Гіблейськими горами.



    • інші новини