Макс Поляков у Рейтингу Найбагатших Українців 2023 за NV

    168

    Вміння виживати та розвиватися в умовах війни — основна риса 30 найбагатших українських бізнесменів за версією видання NV на 2023 рік. Серед критеріїв оцінки — фінансові результати, ризики, інвестиції та втрати. Попри війну, деякі з них збільшують свої активи, а інші готові інвестувати, враховуючи воєнні ризики.

    Редакція NV вже давно аналізує та публікує списки найбагатших бізнесменів України. Зазвичай, це була Золота сотня — перелік ста найзаможніших, але цього разу NV представила лише тридцять осіб, називаючи це “Діамантовою тридцяткою”.

    Як Визначалася “Діамантова Тридцятка”?

    Оцінка статків у воєнний час — вельми складне завдання. Недостатня статистика та інформація про роботу ключових галузей та компаній робить оцінки прямих і непрямих втрат приблизними. Додатковим чинником невизначеності є можливість компаній генерувати прибутки у майбутньому.

    Видання NV скористалося даними сервісу YouControl для складання цього списку. Аналітики R&D центру YouControl допомогли NV оцінити операційні та фінансові результати бізнесів, взявши до уваги воєнні ризики та реальні втрати активів, динаміку прибутку, EBITDA (операційний прибуток до відрахувань на амортизацію).

    Хто Очолив Список Топ-30 Найбагатших Українців?

    найзаможніші люди України у 2023 році

    Протягом 17 років найбагатшим українцем залишається Рінат Ахметов, власник інвестиційної компанії Систем кепітал менеджмент (SCM). Його діяльність зорієнтована на такі галузі, як металургія, агросектор та енергетика, і має значний вплив на економіку України загалом.

    Ключовий актив Ріната Ахметова — компанія Метінвест — зазнав збитків у Маріуполі через втрату контролю над Азовсталлю та ММК імені Ілліча, а також зупинку Авдіївського коксохімічного заводу. Близько 30 відділень ПУМБ припинили свою діяльність. Таким чином, протягом повномасштабного вторгнення статки першої особи у Топ-30, Ріната Ахметова, скоротилися зі 11,5 мільярдів доларів до 6,6 мільярда.

    Порівняймо ці дані з минулими роками. У рейтингу найбагатших у 2020 році інвесткомпанія Dragon Capital також оцінювала активи Ахметова у 6,6 мільярда доларів. COVID-19 виявився вкрай безжальним до українського мільярдера. Але вже в наступному році, у 2021-му, коли пандемія майже була подолана і у світі зріс попит на продукцію металургів та аграріїв, Ахметов швидко подвоїв вартість своїх активів.

    З космічної галузі — у рейтинг NV

    Неочікувано, але навіть попри війну в Україні, космічна галузь залишається однією зі сфер, яка продовжує свій розвиток та створює інновації. Однією із ключових фігур української космічної галузі є Максим Поляков, який відомий своїм внеском у розвиток космічних технологій. Заснувавши компанію Firefly Aerospace, Поляков спрямував зусилля на створення сучасних ракетних систем, які можуть зробити космос доступнішим ширшому колу замовників. Firefly стала першою приватною космічною компанією з українським корінням, яка отримала низку контрактів на пуски.

    Хто Такий Макс Поляков?

    Макс Поляков — міжнародний підприємець у сфері космічних технологій та IT, доктор економічних наук, філантроп. Засновник інвестиційного фонду Noosphere Venture Partners, а також низки компаній – EOS Data Analytics, SETS, Renatus, Maxpay, Firefly Aerospace, Clickdealer, Maxymiser, Murka тощо.

    За понад 20 років у підприємництві він створив десятки успішних бізнесів, частина з яких була придбана міжнародними гігантами, такими як Oracle, Blackstone та інші. Співзасновник громадської організації «Асоціація Ноосфера». Макс Поляков є послідовником ноосферної теорії українського академіка Володимира Вернадського. Згідно з баченням Полякова, космос та космічні технології мають слугувати дослідженню нашої планети та забезпеченню добробуту людства та Землі.

    міжнародний підприємець Макс Поляков

    Статки & Інвестиції

    Макс Поляков, міжнародний підприємець, інвестор та філантроп, за оцінками журналу NV, став єдиним представником космічного бізнесу в цьогорічному рейтингу. Його компанія Firefly Aerospace (США), заснована у 2017 році, стала ключовим учасником космічного ринку. За оцінками видання, статки Полякова становлять $430 млн, а його місце у рейтингу  — 12.

    Firefly Aerospace під керівництвом Полякова розробила ракету-носій для запуску невеликих супутників, а зараз працює над модулем для майбутніх місій NASA на Місяць. Нещодавно компанію також обрали для спеціальної місії Victus Nox, з метою перевірки можливості швидкого виведення супутників на орбіту у випадку потенційної загрози для США. Команді вдалося успішно виконати завдання місії за 27 годин, хоча умови передбачали 60 годин.

    Поляков також заснував компанію EOSDA, яка вивела на навколоземну орбіту супутник EOS SAT-1 у січні 2023 року. Це лише перший з семи апаратів майбутнього першого у світі агроорієнтованого супутникового сузір’я EOS SAT.

    Окрім цього, Поляков та його компанія EOSDA відіграли важливу роль у забезпеченні України супутниковими знімками у перші місяці війни. Завдяки їхнім зусиллям, Україна отримала можливість відстежувати переміщення ворожої техніки та військ окупантів.

    Компанія EOSDA уклала угоду з GEOSAT 2, що зробило Україну власником мультиспектрального оптичного супутника. Це значно посилило українську розвідку та дозволило краще розподіляти сили на полі бою.

    Крім розвитку космічних технологій, Поляков також проявив активну громадянську позицію, передавши благодійному фонду “ТАПС-Україна” $1 млн та підтримавши проєкт “Армія дронів” сумою понад 100 млн грн.

    Діамантова Тридцятка 2023: Хто Ще Увійшов у Топ-30?

    З 30 найбагатших українських мультимільйонерів-2023 лише сім осіб зуміли збільшити свої активи. Двоє з них, Вячеслав Климов (№ 15) та Володимир Поперешнюк (№ 16), — співвласники Нової пошти, яка є головним логістичним рятівником для українців як усередині країни, так і за її межами.

    Також до цієї групи належать партнери з Grammarly — Олексій Шевченко (№ 6) та Максим Литвин (№ 7), але їхній успіх збільшення вартості активів стосується більш технічних аспектів. Це було пов’язано з недооцінкою Grammarly на початку листопада 2021 року. Пізніше партнери отримали від американських та британських інвесторів $ 200 млн для розробки сервісу, який допомагає уникати помилок у письмі англійською. Це призвело до зростання оцінки компанії у шість разів — до рекордних $ 13 млрд. Цей стрибок вартості активів не був відображений у попередньому рейтингу NV, але тепер ці дані враховані.

    Андрій Веревський (№ 10), співвласник агровелетня Kernel, до певної міри розбагатів коштом структурних змін, збільшивши свою частку в холдингу з 39,3 % аж до 91,6 %.

    Найбільшим трендом серед топ-30 українських бізнесменів стала цифровізація бізнесу та його подальша глобалізація. Зараз ІТ-шні мільярдери мають $ 4,1 млрд (20 % від загальної вартості активів топ-30), і це більше, ніж у попередньому рейтингу NV ($ 3,7 млрд або 11 %). Чисельність підприємців у цьому секторі та їхня частка в індексі найбагатших українців рік-у-рік зростають, що відображає невідворотний розвиток технологічних бізнесів в Україні.



    • інші новини