Як вибрати смартфон дитині і не переплатити

    138

    Здається, що маленькому власнику немає сенсу купувати щось серйозніше за гаджету з мінімальним набором функцій. Але смартфон нагоді не тільки для дзвінків. Розбираємося, як знайти бюджетний пристрій для навчання та розваг.

    Можна купити будь-який дешевий телефон, хіба ні?

    Не все так просто. Бюджетні пристрої можуть відрізнятися за функціональністю. Наприклад, в одному непогана камера, але слабка батарея. В іншому – потужний процесор, але обмаль пам’яті. Словом, при виборі спиратися потрібно не лише на ціну, а й на технічні характеристики.

    Наприклад, смартфон для маленької дитини повинен бути із міцним корпусом та захистом від води та пилу. Адже діти нерідко кидають телефони. Ще вони цікаві і можуть випадково натрапити на контент за віком, тому шукайте гаджет з функцією батьківського контролю. А ось, припустимо, NFC маленькому власнику навряд чи стане в нагоді — покупки за нього зазвичай роблять батьки.

    Підліткам можна шукати більш просунуті варіанти. Уважно вивчіть акумулятор, об’єм сховища, версію операційної системи, бездротові модулі. Якщо дитина хоче знімати відео та розвивати блог, шукайте гаджет із гарною камерою. Стрімерам і геймерам стане в нагоді смартфон з надійним процесором, який потягне навіть важкі онлайн-ігри. Можливо, девайс використовуватимуть як читалку. Тоді знадобиться широкий дисплей та захист від синього світла.

    Як зрозуміти, що телефон не сяде за кілька годин і дитина не залишиться без зв’язку?

    Дізнайтеся, яка ємність акумулятора у гаджета. Якщо ви берете смартфон тільки для того, щоб телефонувати і списуватися з дитиною, вистачить 1800-2000 мА · год. Любителю соцмереж та музики підійде девайс з ємністю батареї 3000-4000 мА · год. Це приблизно 10-12 годин активного користування. А ось дітям, які люблять довго грати або дивитися ролики, цього не завжди достатньо. Краще купити смартфон з потужнішою батареєю, хоча б у 5 000 мА⋅год. Тоді власник не залишиться без зв’язку, якщо під рукою не виявиться вільна розетка або пауербанк.

    Дитина хоче смартфон потужніший. Що це означає?

    Що потрібно оцінити процесор – за продуктивність відповідає саме він. Телефон не гальмуватиме, навіть якщо його не випустять з рук ні на хвилину. Наявність топового процесора відбивається вартості гаджета, а й у бюджетному сегменті можна знайти гідні варіанти. Для цього дізнайтеся скільки ядер у пристрою. Наприклад, у недорогих, але продуктивних смартфонів їх зазвичай чотири. Стільки вистачить, щоб запустити одночасно додаток для відеодзвінка, графічний редактор і щось менш вимогливе, скажімо, калькулятор.

    Ще один важливий параметр – оперативна пам’ять, або ОЗП. Вона відповідає за обробку даних. Чим вище цифра, тим швидше телефон запускає програми та відгукується на тапи по дисплею. Стартувати можна від 3-4 ГБ оперативної пам’яті.

    Про потужність смартфона говорять і результати тестів, наприклад, AnTuTu. Вони показують, як працює сенсор і як швидко гаджет запускає програми. AnTuTu в межах 120-170 тисяч балів зазвичай отримують пристрої, на яких добре працюють відео- та музичні плеєри або фоторедактори без ІІ. А ось більш вимогливі програми почнуть пригальмовувати. Смартфоном зі 180-200 тисяч балів користуватися зручніше. Він швидко підвантажує великі онлайн-ігри та сервіси для відеодзвінків.

    Зрозуміло. А що щодо камери?

    Вона важлива. Діти ведуть соцмережі, захоплюються стримами, пробують себе у блогінгу. До того ж, хороша оптика може виручити і на заняттях — наприклад, коли потрібно сфотографувати складний приклад із дошки чи роздруківки у сусіда по парті, щоб уважно прочитати їхні будинки.

    Придивіться до пристроїв із штучним інтелектом. Розумні камери є навіть у недорогих смартфонах. Вони аналізують, що і де зніматиме власник гаджета, а потім самі підлаштовують світло та експозицію. Дитині не доведеться розбиратися в налаштуваннях або щоразу встановлювати потрібний фокус.

    Якщо власник телефону любить фотографувати і йому важливо, щоб роботи були бездоганними, переконайтеся, що камера має HDR‑режим. Він робить помітнішими найтемніші і світліші ділянки, за рахунок чого кадри стають ще більш насиченими. А ще варто перевірити фронталку. Чіткі знімки та відео можна отримати з камери від 8 Мп та вище.

    Хочеться купити гаджет із широким екраном. Це хороша ідея?

    Все залежить від віку власника. На великому смартфоні зручно читати і дивитися фільми, але дитині молодшої вона здасться величезною. Є ризик, що такий телефон рано чи пізно випаде з рук та розіб’ється. З іншого боку, мініатюрні пристрої часом вибирають навіть старші діти, просто тому, що такі їм більше подобаються.

    Тут краще орієнтуватися на матрицю та частоту оновлення екрана. Наприклад, на OLED-дисплеї картинка яскравіша, проте IPS швидше і дешевше замінити, якщо раптом з екраном щось трапиться. Частота оновлення впливає на плавність зображення. Наприклад, на 60 Гц вона злегка підгальмовуватиме, якщо дитина захоче запустити динамічну гру. А ось на 120 Гц очей нізащо не зачепиться.

    Якщо ви берете недорогий пристрій, дивіться ще й розмір корисної площі. Чим вона вища – тим більше місця займає дисплей на екрані і тим краще дитина побачить всі дрібниці.

    Продавці часто згадують дизайн як плюс. А він взагалі важливий?

    Скоріше так. Смартфон для дитини – не просто засіб зв’язку. Це аксесуар, з яким він триває не один місяць. Занадто нудне або, навпаки, яскраве забарвлення може швидко набриднути власнику. А всі чохли, які в такому разі захоче докупити дитину, потягнуть на круглу суму. Підліткам не завжди подобаються яскраві чи громіздкі кейси. Тому краще відразу вибрати пристрій із цікавим дизайном.

    Коли купуватимете гаджет, подивіться, яка у нього колірна лінійка, і запропонуйте дитині вибрати відтінок. Якщо робите сюрприз, ненав’язливо поцікавтеся у майбутнього власника, які тони йому більше подобаються. Не забудьте про захисну плівку або тонкий прозорий чохл. Так гарний смартфон прослужить довше.

    Дитина скаржиться, що в швидко забивається пам’ять. Що з цим робити?

    “Забита пам’ять” – розмите поняття. Одному достатньо 32 ГБ, а іншому і цілого терабайту буде мало. Тому почніть із золотої середини — 64–128 ГБ внутрішньої пам’яті. Її вистачить на кілька онлайн-ігор, пару вимогливих графічних програм, послуги для навчання.

    Більше варто шукати, якщо дитина любить знімати, фотографувати чи завантажувати музичні альбоми. Так, деякі діти по-старому слухають пісні в офлайн-режимі. Ще варіант – смартфон зі слотами для накопичувачів. Тут варто звернути увагу на те, який об’єм карток пам’яті підтримує пристрій. Деякі бюджетні моделі можуть розширюватись до 1 ТБ.



    • інші новини