Рогатин – старовинне місто Роксолани (фото)

16596

photo_1-roganyn

Проїжджаючи давнім Волинським шляхом у напрямку з Тернополя до Стрия можна побачити величезний пагорб, який ніби виник нізвідки посеред рівнинного плато. Його називають Чортовою Горою і кажуть, що під її найбільшим каменем знаходяться ворота до пекла… Цікаві історії Рогатина починаються вже з околиць цього міста.

  • Історики досі сперечаються про те, коли саме виник Рогатин: були це часи Київської Русі, чи Галицько-Волинського князівства, чи пізніші середньовічні? Та відомо, що вже у середині XIV століття він згадується як місто-фортеця. А ще те, що у ХІІ столітті на цих землях господарювали правнуки Ярослава Мудрого – Ростиславичі. Землях, здавна заселених слов’янськими племенами. Галичани кажуть, що місту вже, як мінімум, 800 років.
  • Символом Рогатина є благородний олень, який, за легендою, вивів з лісу дружину руського князя Ярослава Осьмомисла, що заблукала на полюванні. А на тому місці, звідки вона вийшла, і було засноване місто. Оленячий ріг є і на древньому гербі Рогатина.
  • На Ринковій площі, яка зберегла своє місце і назву ще з князівських часів, здавна проводились ярмарки, які не поступались львівським. У XVI столітті місто було важливим ремісничо-торгівельним осередком, та ще раніше отримало Магдебурзьке право. Через Рогатин протікає річка із цікавою назвою Гнила Липа.
  • Свого часу у Рогатині діяло одне із перших в Україні церковних братств. Саме на його кошти у 1650 році при Церкві Святого духа було створено унікальний іконостас, який досі вважається визначним надбанням не лише українського, а й світового мистецтва.
  • Рогатин цікавий старовинними сакральними спорудами. Миколаївський костел кінця XV – початку XVI століть, збудований у ренесансно-готичному стилі. Дерев‘яна церква св. Миколая із дерев‘яною дзвіницею зведена у 1729 року. Заслуговує особливої уваги й церква Різдва Пресвятої Богородиці, що розташувалась у центрі міста. Це храм часів Галицького князівства (ХІ століття). А ще на вулиці Грицая знаходиться садиба ХVIII століття.
  • Сьогодні Рогатин відомий найперше як місто, звідки походить Роксолана. Рогатинці вважають, що саме звідси була викрадена та продана у турецьку неволю юна красуня Настя Лісовська.

Тож пропонуємо детальніше познайомитись із цим цікавим галицьким містечком:

Найвизначніша пам`ятка – унікальна церква

У Рогатині знаходиться одна з найдавніших православних святинь України – Церква Святого Духа – абсолютно унікальна пам`ятка дерев’яної архітектури та живопису XVI-XVII століть. Вона заслуговує на окрему розповідь.

Рогатинський Храм Святого Духа відносять до десяти найцінніших дерев’яних сакральних споруд України. Ніхто точно не знає, коли було зведено святиню, та одна з її стін красномовно засвідчує дату 1598 року. Кажуть, колись цей храм був фортецею…

Зайшовши всередину, ви побачите дивовижний старовинний іконостас 1650 року, який має аж 5 ярусів. У своєму роді він вважається найстаршим зі всіх, що збереглися в Україні. Створювали його не італійські чи французькі художники, а талановиті місцеві малярі, заручившись допомогою майстрів львівської малярської школи. А працювали вони на замовлення одного із перших в Україні церковних братств. Шедевр, написаний олійними фарбами, поєднав у собі ренесансний та бароковий стилі.

Найстарішою іконою храму є створена у середині XVI століття “Іоанн Хреститель з житієм”, написана темперою. Цікава вона ще й тим, що зображує все життя святого в одній картині.

А ще на території храму збереглось старовинне кладовище – одного віку із церквою. Старі надгробки, порослі травою і мохом, подекуди перетворились вже на пагорби…

Сьогодні ми можемо бачити Храм Святого Духа у Рогатині (який вже став музеєм) точно таким, яким він був 400 років тому.

Художньо-краєзнавчий музей

Як насправді виглядала Роксолана та яким був султан Сулейман? Чим зовні відрізнявся середньовічний Рогатин від сучасного? Та у чому унікальність сакрального мистецтва Рогатинщини? На ці запитання дасть відповідь Художньо-краєзнавчий музей, який запрошує мандрівників на розповіді про минувшину.

Народне мистецтво, етнографія та побут мальовничого куточка України – Рогатинського Опілля показано у Художньо-краєзнавчому музеї. Макет середньовічного Рогатина разом із передмістям покаже, як виглядало древнє поселення кілька століть тому.

Тут ви побачите також цікаві прижиттєві портрети Роксолани та її чоловіка султана Сулеймана Пишного, документи та фотоматеріали з життя Насті Лісовської. А ще – стародавні ікони, фрагменти іконостасів, стародруки та документи…

Музей розгорнувся у садибі відомого українського діяча Миколи Угрина-Безгрішного. Відповідно багато експозицій розповідають про творчість видатного письменника, видавця, педагога, учасника національно-визвольних змагань.

Живопис і графіку у музеї представляють найбільші в Україні колекції робіт Володимира Баляса та Юліана Панькевича, життя яких було пов’язане із Рогатином.

Роксолана

Кажуть, у вищезгаданій церкві Святого Духа колись служив Гаврило Лісовський. Чоловік був батьком знаменитої на весь світ Роксолани. Точної дати народження Насті Лісовської ніхто не знає. Та приблизно історики називають 1506 рік, а 1520 – роком, коли під час одного з численних татарських набігів дівчина була взята в полон. Такою юною бранка потрапила просто у гарем чи не найвідомішого турецького султана Сулеймана І. Про подальшу долю Насті нам відомо із фільмів та книжок. Та от документальних підтверджень того, що дівчина походила саме із Рогатина, на жаль, немає…

Та все ж у 1999 році рогатинці звели Роксолані пам`ятник. Це робота скульптора Романа Романовича. А ще на її часть названа одна з площ міста. Цікаво, що постаІ загалом ті Роксолани-Хуррем було присвячено не одну наукову конференцію на Рогатинщині, та жодна з них не дала чітких відповідей на запитання про достовірність фактів походження улюбленої дружини Сулеймана. Досі точно не відомо, чи є ім`я Настя Лісовська письменницьким домислом, чи воно справжнє… Та науковці єдині в одному: українка, яка стала дружиною Сулеймана І Пишного, султана Османської імперії – це історична постать, не міф, не легенда. Звідки ж ім`я Роксолана? Відомо, що весь галицький край колись називали Роксолянією. Тому саме таким іменем нарекли відому українку.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
Івано-Франківська область, Рогатинський район

GPS:
N 49.40872 E 24.60726

Контакти:
Сайти: rogatyn.info
museum-rogatyn.at.ua

Поради бувалого мандрівника:
У Рогатині є досить готелів для мандрівників, які зможуть присвятити місту більше одного дня. Та і загалом район багатий на туристичні пам`ятки. Давні поселення, поховання і старі церкви.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

фото: Мар'яна Яцків
фото: Мар’яна Яцків
фото: rogatyn.info
фото: rogatyn.info
фото: rogatyn.info
фото: rogatyn.info
Пам`ятник Роксолані фото: panoramakiev.narod.ru
Пам`ятник Роксолані фото: panoramakiev.narod.ru

DSC01962

Музей. Виставка "Роксолана в історії" фото: museum-rogatyn
Музей. Виставка “Роксолана в історії”
фото: museum-rogatyn
Церква Святого Духа фото: Сергій Тис
Церква Святого Духа фото: Сергій Тис
фото: Сергій Тис
фото: Сергій Тис
фото: rtic.if.ua
фото: rtic.if.ua
фото: Катерина Круть
фото: Катерина Круть
фото: rtic.if.ua
фото: rtic.if.ua
фото: rtic.if.ua
фото: rtic.if.ua
Миколаївський костел
Миколаївський костел
Миколаївська церква фото: Віталій Іщук
Миколаївська церква фото: Віталій Іщук
Костел Св. Миколая фото: Пархоменко Олександр
Костел Св. Миколая фото: Пархоменко Олександр
Дзвіниця церкви Св. Миколая фото: Neovitaha777
Дзвіниця церкви Св. Миколая
фото: Neovitaha777
Церква Св. Миколая фото: Ірина Мельник
Церква Св. Миколая фото: Ірина Мельник
Герб Рогатина
Герб Рогатина

1.-Rohatyn_general-view-before-WWI

2.-Rohatyn_before-WWI

4.-Rohatyn_viewed-from-the-east-1906



• не пропусти