Топ-6 каналів YouTube про науку українською (відео)

3340

Часто в поле зору потрапляють різноманітні статті із добірками каналів YouTube про науку.

Але, як правило, більшість із них присвячені російськомовним або, в кращому випадку, англомовним проектам.

Однак за останній час в україномовному сегменті найпопулярнішого відеохостингу світу почали з’являтися канали, що в цікавій формі доносять різноманітну наукову інформацію.

У сьогоднішній статті kozakorium підготував добірку цікавих україномовних каналів YouTube, які присвячені науці.

Клятий раціоналіст

Клятий раціоналіст — доволі відомий ютуб-канал з контентом просвітницької тематики, пропагандою критичного мислення та наукового підходу. Автор каналу робить дуже якісні відео про популярні міфи в які вірить, напевно, кожен із нас. Слід додати, що свої відео Клятий раціоналіст приправляє долею гумору та іронії, а це робить їх ще цікавішими та доступнішими для широкого загалу.

Tokar.ua

Це проєкт, присвячений космосу, технологіям та винаходам. Tokar.ua — один з небагатьох україномовних проєкт, який докладно пише про те, що відбувається в інтернеті — як в Україні, так і за кордоном.

Віртуальна Академія

Українська Віртуальна Академія створена для поширення україномовних навчальних відео різних категорій. Хоча канал не зовсім призначений для науки в традиційному значенні слова, він, швидше за все, сповідує науку програмування. Віртуальна академія — найкраще джерело подібних знань на просторах україномовного Ютуба.

LearningUa

Наука простими словами для дорослих і дітей! З каналом LearningUa ви дізнаєтесь, як творити дива, і отримаєте їхні наукові пояснення. Весела наука разом з каналом LearningUa — це чудова можливість легко повторити чарівні досліди вдома і дізнатись багато нового та цікавого!

Також Learning.ua — це перша освітня платформа, де процес навчання відбувається за сценарієм дітей, а результат перевершує сподівання батьків.

Наука та Всесвіт

Канал присвячений перекладам та озвученню українською мовою відеороликів наукової тематики про сучасні дослідження Всесвіту, природи, людини. За словами його творців багато людей навіть не уявляють, що таке сучасна наука і над чим зараз працюють вчені у світі. Канал підійде для тих, хто цікавиться сучасністю та бажає знати, яким буде наше майбутнє.

Цікава наука

Мабуть, найвідоміший та найпопулярніший україномовний канал про науку на YouTube, що має понад 40 тисяч підписників. Його автор – шкільний учитель з Рівненщини Віталій Шевчук, що намагався вирішити нестачу наочних матеріалів для своїх учнів. Зараз проектом перекладено та озвучено понад 100 відео таких відомих у світі каналів як: MinuteEarth, AsapScience, MinutePhysics, Stated Clearly, TED, TED-Ed, Veritassium та інших.