12 зимових фестивалів України, які обов’язково треба відвідати цієї зими

2204

Куди податися взимку? Хоча ця пора буває холодною та часто непривітною, та це не значить, що треба весь час провести вдома. Навіть взимку є безліч цікавих святкувань та фестивалів, які варті вашої уваги. Тим більш, що зима – це новорічні та різдвяні свята, які кожному до серця ще з дитинства.

У огляді IGotoWorld.com представлені зігріваючі, веселі та навіть екстремальні фестивалі. Грудневі свята, фестивалі у січні та навіть у лютому. Знайдуться веселощі та смаколики як для любителів солодощів, так і для тих, хто не може жити без смачного та соковитого м’ясця. Не варто і дітей залишати вдома. У нашому огляді ви знайдете фестивалі, на які варто взяти з собою малечу. Там вони зможуть не тільки отримати подарунки, а й поспілкуватися зі святим Миколаєм.

Фестивалі у грудні

Свята і фестивалі у грудні такі довгождані! Вони найпершими дарують нам по-справжньому новорічний настрій.

«Європейська зима», Київ

Це святкове дійство із європейським присмаком. Тут гості зможуть спробувати страви кухонь Франції, Італії, Німеччини, Іспанії та, звісно, України. На фестивалі «Європейська зима» кожен охочий дізнається про національні традиції цих країн. Тут буде вдосталь розваг та веселощів. Конкурси, колядки, яскраві сюрпризи – це все чекає на киян та гостей столиці.

Джерело фото: кияни.укр.

Презентуватимуть традиції кожної країни почергово. Кожній дадуть на презентацію кілька днів. Першими на Поштову площу вийдуть німці – 13–18 грудня, 19–21 – англійці, 22–25 – італійці, 26–30 – французи, 31 грудня–4 січня – темпераментні іспанці. Завершувати свято будуть українськими національними традиціями.

Час та місце проведення: 12 грудня–10 січня, Поштова площа, м. Київ.
Де зупинитися: у столиці є безліч місць, де можна замовити житло на кілька днів.

Фестиваль «Різдвяної та новорічної іграшки», Пістинь

Мабуть, найочікуваніше свято у грудні – День святого Миколая. Різдвяні композиції, виготовлені руками дітей, можна буде оглянути у резиденції святого Миколая на Косівщині. Також тут обиратимуть кращий різдвяний костюм та малюнок, визначатимуть кращих вокалістів та виконавців танців. Їхніми виступами можна буде насолодитися у цей святковий період.

Джерело фото: kalipsoua.com.

У резиденції чудотворця також працюватимуть казкові станції: «Пан Коцький», «Курочка ряба», «Дванадцять місяців» та інші, де на дітей чекатимуть гостинці. Отримати їх малеча зможе, відгадавши загадку чи розповівши віршика. Приїздіть, буде весело!

Час та місце проведення: 19 грудня, Резиденція святого Миколая, НПП «Гуцульщина», с. Пістинь, Івано-Франківська область.
Де зупинитися: село невеличке, але у найближчих населених пунктах чи обласному центрі можна знайти різні варіанти розміщення.

«Фестиваль святого Миколая», Чигирин

Святий Миколай у будинку Богдана Хмельницького. Саме тут чудотворець зустрічатиме малечу. Подарунки, святковий настрій –все це гарантовано діти зустрінуть.

Джерело фото: cossackland.ua.

Святкування розпочнеться зі святкової літургії. Проведуть її у новозведеному храмі Святого Миколая. Далі чудотворець попрямує до своєї резиденції, де і прийматиме малюків. У цей час дорослі смакуватимуть вуличною їжею, яку пропонуватимуть на ярмарку. Тутешні куховари навіть спробують зробити найбільший в Україні гречаний вареник. Не пропустіть такого свята та можливості спробувати різноманітні смаколики!

Час та місце проведення: 19–20 грудня, історико-культурний заповідник «Чигирин», м. Чигирин, Черкаська область.
Де зупинитися: місто невеличке, але у найближчих населених пунктах чи обласному центрі можна знайти різні варіанти розміщення.

Новий рік на Софії, Київ

Грандіозні святкування Нового 2016 року та Різдва Христового, які триватимуть майже місяць! 26-метрова ялинка, прикрашена цукерками та яскравими іграшками, святий Миколай, вокалісти та цілі колективи, які колядуватимуть, співатимуть і танцюватимуть для вас! Тут обиратимуть найкращого тенора України. У вас є шанс побачити це дійство наживо. На фестивалі у грудні і аж до середини січня працюватимуть ярмарок та пряниковий будиночок, тут дітвора зможе награтися досхочу.

Джерело фото: natavyshnivska.com, автор – Natalia Vyshnivska.

Тут у вас є можливість яскраво та весело зустріти прихід 2016 року та вітати народження Спасителя Ісуса Христа.

Час та місце проведення: 19 грудня–16 січня, Софійська площа, м. Київ.
Де зупинитися: у столиці є безліч місць, де можна замовити житло на кілька днів.

Січневі фестивалі та свята

Фестивалі у січні не менш очікувані, адже ми святкуємо Різдво. Цього року зимові свята обіцяють багато веселощів, солодощів і посмішок.

«Червене вино», Мукачеве

Цей фестиваль – один із найстаріших та найвідоміших на Закарпатті та далеко за його межами. Святкування розпочинають щорічно у день Василя, 13 січня. Назва фестивалю говорить сама за себе – це ярмарок вина. Закарпаття завжди славилося цим сонячним напоєм. Навіть нині чи не у кожному дворі можна побачити виноградники. Господарі щороку роблять із нього вино. У тих районах, де виноградників немає, вино також роблять, але з малини та смородини.

Джерело фото: vsitury.com.ua, автор Олег Григор’єв.

«Червене вино» – це фестиваль, на який з’їжджаються десятки виноробів з усієї області та сусідніх регіонів. Такі святкування – єдиний шанс продати свою продукцію, адже ліцензія на продаж коштує захмарні гроші. На фестивалі можна спробувати не тільки сонячний напій, а й бринзу, карпатський мед. Тут, звісно, є шашлик та інші м’ясні наїдки в угорців, які вельми вправні у їхньому приготуванні.

Час та місце проведення: 13–17 січня, парк Перемоги, м. Мукачеве, Закарпатська область.
Де зупинитися: місто невелике, але є багато варіантів, де зупинитися.

Фестиваль гентешів, Геча

Цей фестиваль не для слабких нервами. «Гентеш» у перекладі з угорської – «різник». Ці майстри заготівлі свинини роблять свою справу на самому фестивалі. Назва фесту угорською звучить як «Діснотор», що перекладається з угорської як «свиня», «тор» – «поминки». Свиней ріжуть, обпалюють, обсмажують м’ясо і влаштовують так звані «поминки» за свинею.

Джерело фото: yandex.ru.

Якщо процес заготівлі для вас може бути надто шокуючим, то краще прийти на фестиваль по обіді чи ближче до вечора. Тоді вже тут можна скуштувати м’ясця: гурку, сало, пікницю, запашний бограч. Готуватимуть усе етнічні угорці, тож готуйтеся до досить гострих страв, але неймовірно смачних!

Час та місце проведення: орієнтовна дата проведення – 7–10 січня. Село Геча, Берегівський район, Закарпатська область.
Де зупинитися: село невелике, але є багато варіантів, де зупинитися у навколишніх населених пунктах чи в районному центрі.

Свято пампуха, Львів

Запашні та м’якенькі пампухи! З маком, яблуками, картоплею, сиром та навіть із трояндовим варенням. Такого різноманіття цієї страви ви не знайдете ніде. На святі пампуха буде безліч пампушок.

У 2016 році на фесті зведуть велику Пампухову хату. Тут гості святкування зможуть скуштувати пампухів за рецептами різних країн світу.

Джерело фото: vi.ill.in.ua.

Досвідчені ґаздині та молоденькі пані зможуть спробувати свої сили у приготуванні пампушок. Також на святі визначатимуть кращого чорта, ангела. Тут танцюватимуть, колядуватимуть і просто веселитимуться від душі. Звідси ви зможе надіслати святкову листівку з Різдвяної пошти і зробити приємність рідним та близьким таким символічним подарунком. Свято пампуха вважається одним із найоригінальніших фестивалів січня.

Час та місце проведення: 7–10 січня, площа Ринок, м. Львів.
Де зупинитися: місто велике і тут ви знайдете безліч варіантів для поселення.

«Питні меди», Івано-Франківськ

Медовуха, медовиця, мед, хмільний мед – назв цього напою безліч, як і його смаків. Про питний мед згадують ще у літописах часів Київської Русі та навіть у кельтському епосі. Надзвичайно смачний та корисний напій у вас є можливість спробувати у Івано-Франківську на фестивалі. Медовуха на ягодах, травах – усе з екологічно чистих продуктів із карпатських гір.

Джерело фото: newvv.net.

На фестивалі можна спробувати не тільки хмільний напій, а й натуральний мед (квітковий, гречаний, весняний та осінній). Тут вам і розкажуть, який сорт варто купити, щоб підлікуватися чи вживати для профілактики різних захворювань. Також на ярмарку зможете вибрати вироби із бджолиного воску. Особливо корисні та пахучі – натуральні косметичні засоби.

Час та місце проведення: дата фестивалю ще не визначена, орієнтовно – середина січня; вулиця Д. Вітовського, м. Івано-Франківськ.
Де зупинитися: місто велике і тут ви знайдете безліч варіантів для поселення.

Також буде безліч різдвяних та новорічних фестивалів. Ось кілька з них.

«Спалах Різдвяної зірки», Львів

Під час фестивалю коляда лунатиме у старовинних хатках «Шевченківського гаю». Майже у родинному колі зі смачними та запашними пампухами і трав’яним чаєм, у затишній атмосфері… Тут співатимуть та виступатимуть вертепи, організовуватимуть веселі конкурси та різдвяні ігри. Долучитися до цього сакрального дійства є можливість у кожного!

Джерело фото: womo.com.ua.

На другий день колядники пройдуть вулицями міста Лева. Коляда лунатиме у кожному куточку. Якщо не вдасться потрапити на першу частину у музеї, то не минайте нагоди побачити колядників на площі Ринок, біля Оперного театру та в інших локаціях. Це автентичне дійство запам’ятається вам на довго!

Час та місце проведення: 7–8 січня, Музей архітектури та побуту «Шевченківський гай», центральна частина Львову.
Де зупинитися: місто велике і тут ви знайдете безліч варіантів для поселення.

Серед всіх святкових фестивалів у січні є і екстремальний, і гумористичний. Про них – далі.

Повітроплавний фестиваль «Різдвяні польоти»

Так новий рік ви ще не зустрічали. На повітряній кулі! Кілька разів на рік у Кам’янець-Подільському організовують польоти. Якщо влітку на такий експеримент може погодитись і дитина, то взимку, та ще й в перші дні нового року – далеко не кожен. Морозне повітря та суворі зимові пейзажі стародавнього міста не залишать вас байдужим до цього виду екстремальної розваги.

Джерело фото: i.ytimg.com.

Тут у вас є також шанс поглянути на стародавній Кам’янець-Подільський з висоти пташиного польоту. Такі враження надихають на звершення у новому році.

Польоти – платні. Індивідуальні:

  • 2 особи+пілот – 6000 грн;
  • 3 особи+пілот – 7000 грн;
  • 4 особи+пілот – 8000 грн;
  • політ у складі групи – 2000 грн/особа.

Час та місце проведення: 6–9 січня, центр повітроплавання «ТРИГЛАВ», м. Кам’янець-Подільський.
Де зупинитися: у місті є безліч місць, де можна винайняти житло.

Фестиваль «Маланка», Вашківці

Це справжній карнавал у січні! А ви, мабуть, і не підозрювали, що в Україні є щось подібне. Тутешні статечні газди та хлопчики перебираються у різні химерні костюми та маски. Вони ходять від хати до хати і віншують. Називають цих фантастичних персонажів Переберії.

Джерело фото: visnyk.lutsk.ua.

14 січня цих химер можна побачити на вулицях міста, вони таке виробляють, що… у голові не вкладається. Гості свята сміються від душі! На останок Переберії йдуть до річки. Тут вони всі гуртом купаються у крижаній воді! Повірте, на цьому святкуванні є що глянути, та і світлини вийдуть дуже цікаві!

Час та місце проведення: 13–14 січня, м. Вашківці, Чернівецька область.
Де зупинитися: місто невеличке, але у найближчих населених пунктах чи обласному центрі можна знайти різні варіанти розміщення.

Національне свято шоколаду, Львів – фестиваль у лютому

Мешканці міста Лева вже не уявляють свого життя без шоколаду. У місті купа кав’ярень, де можна спробувати різні види цього смаколика. Та справжня феєрія для ласунів – це Свято шоколаду. Тут у львів’ян та гостей міста є можливість спробувати різні види шоколаду. А ще побачити, як майстри шоколадної справи роблять із цілих шоколадних глиб неймовірно красиві та витончені скульптури.

Джерело фото: astoriahotel.ua.

Спробувати зробити шоколад власними руками на цьому святі буде можливість у кожного. Також витончені любительки подіумів зможуть оцінити сукні із шоколаду під час показів. Не залишайте вдома і малечу, адже тут працюватиме школа шоколаду для дітей. Врешті, буде весело всім! А справжні поціновувачі шоколаду будуть у захваті! Свято чекає на вас!

Час та місце проведення: 26 лютого–6 березня, Львівський палац мистецтв, м. Львів.
Де зупинитися: місто велике і тут ви знайдете безліч варіантів для поселення. Забронювати можна тут.

Як бачите, цієї зими буде безліч забав, святкувань та дійств, які здатні повернути кожного з нас у дитинство. Колядки, щедрівки звеличуватимуть прихід Христа, танцями та новорічними подарунками зустрічатимуть 2016 рік, сонячним напоєм та іншими смаколиками ласуватимуть любителі вина, гостренької угорської кухні чи львівського шоколаду. Є всі шанси, що це будете саме ви! Тож поспішайте і замовляйте разом зі своєю другою половинкою тури по Україні чи збирайте дружню компанію і вирушайте до обраного міста! Свято чекає на вас!

Джерело IGotoWorld.com