Вчені виявили зв’язок між ожирінням і нюхом

    165

    За здатністю людини вловлювати і розрізняти запахи можна судити про його схильності до ожиріння.

    Ожиріння з року в рік збільшує кількість уражених «жертв» і виводить проблему в ТОП-3 світових хвороб, від яких поки немає єдиних ліків, згідно ВООЗ. Вчені постійно намагаються знайти першопричину ожиріння і його лікування.

    Це спробували зробити і експерти Університету Отаго в Новій Зеландії, які провели роботу з вивчення зв’язку між нюхом і ожирінням. Проаналізувавши сотні робіт і даних реальних пацієнтів, вчені прийшли до висновку, що зв’язок дійсно існує, і людина, яка гірше виявляє і розрізняє запахи, більше схильна до збільшення маси тіла.

    Це позначається і на її харчуванні, оскільки солона і інша шкідлива їжа здається таким людям більш апетитною, ніж мюслі, каші та інші корисні продукти. Дослідники висунули гіпотезу, що ожиріння – не тільки наслідок, а й причина порушення метаболізму, який грає роль в зв’язку між кишечником і мозком.

    Для відновлення цього порушеного зв’язку вчені випробували два хірургічних способи вирішення проблеми: гастректомію (повне видалення шлунка) і шлункове шунтування (часткове видалення). Згідно з результатами, здатність коректно розпізнавати запахи відновилася у пацієнтів, які перенесли повне видалення шлунка, тоді як друга операція ніяк не вплинула на нюх.