Ціна на воду в Україні “поповзла” вгору: де і на скільки – інфографіка

    253

    Де і як швидко в Україні почали підвищувати ціни на воду і водовідведення

    В Україні почали підвищуватися ціни на водопостачання та водовідведення. У вересні в Житомирі тарифи підняли на 11%, а столичний “Київводоканал” анонсував їх зростання на 17,2% за 1 куб. м (до 19,6 грн). В інших містах аналогічні платежі піднімуть на 15-50%, передає СобКор.нет

    “Зростання витрат на обладнання, матеріали, реагенти, зарплати, електроенергію веде до подорожчання водопостачання. Тому підвищення тарифів неминуче. Його доцільно прив’язувати до зростання мінімальної заробітної плати. До бюджету 2019 закладено підвищення зарплати на 12% (до 4170 грн.). Приблизно в такій же мірі – мінімум на 10-15% – слід очікувати зростання розцінок водоканалів “, – розповів директор Асоціації водоканалів України Олександр Шкінь.

    Глобально експерти поділяють всі причини подорожчання води на дві групи:

    Зростаючі витрати комунальних підприємств на заміну зношеного обладнання. Більшість труб водопроводів не змінювалося з часів СРСР і багато з них перебувають у зовсім зношеному стані – проржавіли і постійно прориваються.
    Зростання операційних витрат на водопостачання. Сюди входить подорожчання електроенергії, труби, реагентів, зарплат персоналу.,

    На думку експертів, щоб забезпечити всі складові належним фінансуванням, буде потрібно навіть більше істотне зростання тарифів, ніж скоро доведеться оплачувати українцям. Однак відразу зізнаються, що влада на таке точно не вирішуватися.