Що потрібно знати про Бабин Яр в річницю кривавої трагедії

    1047
    Жертвами кривавих розстрілів німецьких катів стали більше 30 тисяч осіб
    Бабин Яр

    77 років тому назад сталась одна з наймасштабніших трагедій всієї Європи, а можливо і людства.

    Відомо, що у Бабиному Яру нацисти провели перший масовий розстріл євреїв. За підрахунками вчених було вбито більше 30 тисяч людей. Саме сьогодні в Україні вшановують 77-ту річницю трагедії Бабиного Яру.

    У свою чергу президент Порошенко зазначив, що подібні трагедії більше не можуть повторитись у світі.

    “Ніколи знову не може повториться на землі подібний злочин, яке забрало життя більше ста тисяч українців, євреїв, ромів і представників інших народів. Ніколи знову”, – зазначив президент Петро Порошенко.

    Варто відзначити, що під час німецької окупації столиці України Києва у 1941-1943 роках, саме Бабин Яр став місцем масових розстрілів нацистами євреїв, ромів та радянських військовополонених, в’язнів Сирецького концтабору..

    Так, лише за два дні розстрілів 29 та 30 вересня 1941 року у Бабиному Яру загинуло більше 30 тисяч людей.

    Трагедію Бабиного Яру в Україні шанують на державному рівні – це один з найжорстокіших епізодів Холокосту.

    Разом з тим варто відзначити, що раніше стало відомо, що Бабин Яр – це місце, яке під час Другої світової війни стало одним з найбільш страшних. За кілька років там розстріляли понад 150 тисяч осіб. В основному це були євреї і військовополонені. Все це почалося саме 27 вересня 1941 року. І в роковину цієї трагедії ми вирішили згадати і розповісти про те, що сталося в Бабиному Яру, і показати найголовніші пам’ятники, присвячені подіям у цьому місці.

    Роковини Бабиного Яру: що відбувалося

    Перший розстріл відбувся там 29 вересня. Тоді фашисти вивели в Бабин Яр понад 700 пацієнтів психіатричної лікарні ім. Івана Павлова. Трохи пізніше була сформована команда, яка інформувала і збирала євреїв. Цим людям наказали прибути в Бабин Яр, взявши з собою всі цінні речі. І лише за 2 дні там розстріляли понад 33 тисячі чоловік.

    Повторні страти були ще кілька разів. Крім цього, були розстріляні військовополонені, матроси, футболісти “Динамо Київ”, які зіграли в “матчі смерті”.

    Коли німці вже розуміли, що їм доведеться відступати, то постаралися приховати сліди своїх страхітливих злочинів. Але у них нічого не вийшло. Відбулося повстання в’язнів, і з 329 осіб змогли врятуватися тільки 18, які потім давали свідчення в суді.

    На місці цієї жахливої трагедії поставили кілька пам’ятників і меморіалів, про які ми вам розповімо.

    Історична правда: Трагедія у Бабиному Яру. Фільм