Британія атакує: як Росія нарвалася на великі неприємності

    388

    Навколо РФ палає черговий міжнародний скандал, який може і не обмежитися “серйозною стурбованістю” Заходу. Ще 4 березня російський екс-шпигун Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були знайдені без свідомості на лавочці в британському місті Солсбері. Їх отруїли нервово-паралітичною речовиною бойового типу “Новачок” – обидва постраждалих досі перебувають у критичному стані.

    До розслідування відразу ж залучили сотні військових фахівців. Великобританія і США поставили жорсткий ультиматум Кремлю: дати пояснення до 13 березня. Росія, звісно, пішла у відмову, але хіба хтось ще вірить клятвам Кремля?

    Обозреватель” розбирався, чим можуть закінчитися шпигунські пристрасті і якими можуть бути наслідки скандалу для України.

    “Новачок”

    Світові експерти, що працюють у військовій науково-технічній лабораторії міста Портон-Даун, без проблем ідентифікували речовину, яким був отруєний Скрипаль і його дочка. Так званий “Новачок” Росія синтезувала не перший рік.

    Таким чином, розглядаються два можливих сценарії: або російська влада здійснили замах на вбивство на британській землі, використовуючи заборонену хімічну зброю. Або російська влада втратила контроль над зберіганням і розповсюдженням цієї речовини.

    “Новачок” – це бойова речовина. ЇЇ немає у вільному доступі у військторзі або аптеці. Але це російська речовина. Тому замах на Скрипаля свідчить про те, що Росія або дійсно не контролює пересування і використання цієї речовини, або ж це конкретний російський слід. У будь-якому випадку винна РФ”, – заявив “Обозревателю” нардеп від “Народного фронту” Ігор Лапін.

    Він упевнений, що реакція європейської спільноти на черговий шпигунський скандал буде жорсткою.

    “Росії не вдасться відпетляти! Оскільки в результаті постраждав не тільки співробітник розвідки, але і цивільні люди. А також люди, які надавали допомогу Скрипалю. Тому це може кваліфікуватися як терористичний акт Росії на території іншої держави”, – вважає Лапін.

    Прозріння Заходу

    Після очікуваного ігнору з боку Росії на вимоги міністра закордонних справ Великобританії і екс-держсекретаря США дати пояснення за фактом отруєння Скрипаля, Захід почав проводити паралелі з Україною. А саме з тим, що росіяни вперто продовжують заперечувати свою провину і всім давно відомі факти наявності військових і техніки РФ на Донбасі.

    Так, посол Великобританії в Україні Джудіт Гоф в своєму блозі написала, що з замахом на Скрипаля російська агресія проти України розширилася на всю світову спільноту.

    “Отруєння Сергія і Юлії Скрипаль цілком укладається в загальну канву російської агресії, з якою Україна занадто добре знайома. В Криму, на Донбасі, а тепер, здається, і в Солсбері Росія систематично руйнує основи міжнародного правопорядку”, – написала Гоф.

    Посол впевнена, що дії Росії в Україні і в Великобританії становлять серйозну загрозу не тільки для наших двох країн, але і для всього законослухняного міжнародного співтовариства.

    У зв’язку з інцидентом Великобританія, за її словами, підготує власну двосторонню відповідь, яка буде складатися з жорстких заходів у відповідності до демократичних цінностей і принципів верховенства права. “Це не просто справа двосторонніх відносин”, – попередила вона.

    Вона нагадала, що за відсутності пояснень уряд Сполученого Королівства буде вважати інцидент в Солсбері замахом на вбивство на британській території з використанням забороненої зброї і в порушення Конвенції про хімічну зброю і міжнародного права.

    “А також незаконним використанням сили російською державою проти Великобританії і першим випадком агресивного використання нервово-паралітичної речовини будь-якого типу на європейській території після Другої Світової війни”, – підкреслив посол Великобританії в Україні.

    Нові санкції

    Глава комітету Ради з питань закордонних справ, позафракційний нардеп Ганна Гопко впевнена, що скандал з отруєнням Скрипаля зміцнить спільну позицію Заходу проти Росіїї, що, безсумнівно, на руку Україні.

    “На тлі останніх подій, пов’язаних з отруєнням Скрипаля думаю, що це тиск на Росію міжнародної спільноти і тих же Штатів ще більше посилиться”, – прогнозує вона.

    А нардеп від БПП і секретар комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник не сумнівається, що Захід посилить санкції проти Кремля після чергового скандалу з отруєнням.

    “Це було з Литвиненком, з Березовським. Що ще раз підтверджує звірство російської політики… ” – заявив він в коментарі “Обозревателю”.

    Тому росіян чекає посилення правил отримання віз Великобританії.

    “Можуть ввести додаткові санкції відносно пересування російського капіталу. Такі ж санкції стосуватимуться покупки або продажу нерухомості. І це як мінімум”, – прогнозує він.