Сподін Ігор: Харківський сад Шевченка – перлина міського туризму України

    595

    Погодьтеся, дуже приємно прогулятися у дубовому гаю, погодувати тварин, поспостерігати за білкою, що стрибає з дерева на дерево перед самісінькими очима, помилуватися чарівними квітами і водоймами. Особливо, якщо цей гай знаходиться прямо посеред мегаполісу. Саме таке чарівне місце відвідав у Харкові мандрівник Ігор Сподін – міський сад імені Тараса Шевченка.

    Вдале рішення Каразіна

    Сад заклав засновник Харківського університету Василь Каразін у далекому 1804 році. Тоді це був просто дубовий гай на околиці міста. Сад спланували так, що верхня його частина стала ландшафтним парком, а нижня – ботанічним. Спочатку сад називався Університетським, а нинішнє ім’я отримав у 1935 році після встановлення пам’ятника поету.

    Сподін Ігор дізнався, що сад став популярним відразу, як відкрився. В ньому побудували астрономічну обсерваторію, великий зоопарк, розбили клумби і організували зони відпочинку. В 30-х роках 20 століття сад оновили – висадили дерева та кущі, побудували фонтан, нові алеї. Під час Другої світової війни більша частина парку була зруйнована, а після перемоги поступово реконструйована.

    Сьогодні сад Шевченка – це вже не околиця, а центр міста поблизу площі Свободи, найбільшої площі в Європі. Навпроти розташований університет імені Каразіна. Сад – улюблене місце студентів для прогулянок з друзями, романтичних побачень. Тут завжди людяно, весело, галасливо. І красиво. Тревел-блогер Сподін Ігор каже, що кращого місця для якісного відпочинку у великому місті годі й шукати.

    Розваги для всієї сім’ї

    Територія площею 27 га приваблює спокійним відпочинком. Тут можна годинами гуляти по стежках поміж вікових дубів, сидіти біля фонтану, дивитися на видатні пам’ятники Харківщини – Т.Шевченку, В.Казаріну, футбольному м’ячу, 50-й паралелі, Архангелу Михаїлу, актору Л.Бикову. З родиною цікаво провести час у зоопарку, дельфінарії та океанаріумі. А ще у саду Шевченка багато сучасних майданчиків з гойдалками і розвагами для малюків, відмічає тревел-блогер Сподін Ігор.

    Є безліч місць де відпочити й дорослим. Кіноконцертний зал «Україна», академічний театр опери та балету дуже популярні у харків’ян і гостей міста протягом багатьох десятиліть. А численні кав’ярні та кафе сприяють затишним посиденькам і нікого не залишають стомленим або голодним.

    Мандрівник Ігор Сподін піднявся сходами багаторівневого кам’яного «Каскаду», по якому жваво збігає вода, до оглядового майданчика, щоб побачити панораму всього Харкова. Отримане естетичне задоволення варто зусиль та витраченого часу, каже блогер. А ще він привіз із туру величезну кількість цікавих світлин, адже у саду постійно хочеться фотографувати, настільки красива тут природа і багато локацій для гарних сюжетів.

    Сподін Ігор Юрійович отримав велике задоволення від прогулянки садом Шевченка і рекомендує всім обов’язково тут побувати. На жаль, далеко не кожне велике місто України має такий чудовий осередок дозвілля громадян з красивою природою і розвиненою інфраструктурою. Харків своїм прикладом доводить, що при бажані немає нічого неможливого.



    • інші новини