Мандрівник Сподін Ігор відвідав садибу М.І.Пирогова: талановитих людей треба знати і пам’ятати

    370

    В Україні багато видатних людей, ім’я яких увійшло в історію. Один з них – лікар, науковець Микола Іванович Пирогов. Блогер Сподін Ігор Юрійович відвідав Національний музей-садибу на Вінничині, щоб дізнатися та розповісти іншим, чим цікавився Микола Пирогов окрім медицини та яку спадщину залишив українцям.

    Садиба Пирогова розташована на околиці Вінниці, тому дістатися неї легко. Місцевість вражає великою площею, нечисленними будівлями, а головне – алеями, квітниками і садом, де, як стверджує тревел-блогер Сподін Ігор, можна насолоджуватися прогулянками в будь-яку пору року.

    Мета створення Національного музею-садиби, а сталося це в 1944 році, полягала в збереженні унікального середовища, в якому жив і працював Микола Іванович Пирогов. Тому досі маємо чудову нагоду дізнатися про життя знаменитого лікаря багато цікавого.

    У будинку є експозиція, з якої стає відомо, що Пирогов був засновником військової хірургії. Він приймав участь у війнах на Кавказі, в Криму, де започаткував перев’язку бинтами, а згодом гіпсом, завдяки чому врятував від інвалідності багатьох солдатів. Під час проживання в Україні Микола Іванович виїжджав на франко-пруську і російсько-турецьку війни, де використовував свої ідеї для надання медичної допомоги. Він перший почав робити операції під етеровим наркозом у польових умовах, і загалом зробив їх близько 10 тисяч.

    Микола Іванович Пирогов залюбки передавав свій досвід учням, написав багато наукових робіт, з якими, до речі, також можна ознайомитися в будинку. Крім того, лікар створив атлас топографічної анатомії людини, що вивело медицину на новий рівень. А ще Микола Іванович, незважаючи на велику лікарську практику, ніколи не брав грошей з бідних, розповідає Сподін Ігор.

    Пирогов збудував в садибі лікарню, де приймав пацієнтів, проводив складні операції. Саме тут він відкрив першу на Поділлі аптеку, в якій продавав ліки власного виробництва, але бідним ліки давали безкоштовно. Наразі в музеї-аптеці відтворена старовинна атмосфера: інтер’єр, речі і навіть люди – воскові фігури. «Захоплююче та пізнавально», – ділиться враженнями від музею мандрівник Сподін Ігор.

    Пирогов жив за чітким розпорядком дня, тому часу вистачало і на улюблене заняття – роботу з рослинами. Лікар власноруч саджав кущі, дерева, любив екзотичні рослини. Окрема гордість – яблуневий сад площею 10 га. Дві величезні сосни – популярне у туристів місце для фотографування.

    Садиба не постраждала під час Другої світової війни, тож парк вдалося зберегти майже у первозданному вигляді. Сьогодні він є пам’яткою садово-паркового мистецтва та затишним місцем для родинного відпочинку вінничан, гостей міста. Тут гарна атмосфера для заняття спортом. Ходьба на лижах, пробіжки подобаються дорослим і дітям.

    А ще під час подорожі до садиби Пирогова можна не тільки дізнатися про життя видатного науковця, а й побачити його самого на власні очі. Після смерті в 1881 році талановитого хірурга не поховали, а бальзамували і поклали в склеп, а над ним возвели тимчасову каплицю.

    У 1885 році замість каплиці збудували красиву церков Миколая Чудотворця, яка приваблює компактною конструкцією та оздобленням у стилі еклектика. Споруду спроєктував київський архітектор В.І.Сичугов – ще один талант, якого подарувала світу українська земля. Як вдалося зберегти тіло Пирогова – окрема історія, яку обов’язково слід послухати від гіда, рекомендує тревел-блогер Сподін Ігор.

    Садиба Пирогова — це нагадування про вражаючу історію розуму, винахідливості, і працездатності видатного лікаря-вченого, і я дуже радий, що українцям вдалося відновити і зберегти це місце для мільйонів людей, – резюмує Сподін Ігор і запрошує всіх вінничан і гостей міста відвідати цей культурний осередок.