Через два роки смартфонам не будуть потрібні зарядки

    1913

    Зарядка буде відбуватися автоматично і непомітно для користувача – через екран, забезпечений новою технологією перетворення світла в енергію на основі плівки з квантовими точками. Команда австралійських інженерів зробила прорив у створенні сонячної «шкіри» на квантових точках – їм вдалося відразу на 25% поліпшити ККД генерації електричного струму під дією сонячної енергії. Їх рекорд знаменує важливий крок до комерційного застосування технології, пише ITsider.

    Інженери-матеріалознавці з Університету Квінсленда побили світовий рекорд по перетворенню сонячної енергії в електрику за допомогою квантових точок – крихітних штучних кристалів. Ці наночастинки можна друкувати на гнучких листах і використовувати як прозору штучну шкіру для живлення мобільних телефонів і електромобілів, клеїти на вікна та інші поверхні, повідомляє Guardian.

    У порівнянні з традиційними сонячними елементами, розробка австралійців відрізняється малою вагою, еластичністю і здатністю працювати при слабкому освітленні – в хмарну погоду або в приміщенні.

    Попередній рекорд по конверсії сонячного світла в електрику за допомогою квантових точок становить 13,4%. Команда професора Вана Ляньчжоу домоглася ККД 16,6%. Цей рекорд було визнано Національною лабораторією по вивченню відновлюваної енергії (NREL) США.

    За словами професора Вана, прогрес майже на 25% – значний крок до комерціалізації цієї технології і скорочення емісії вуглекислого газу. Ця різниця відокремлює перспективну розробку від економічно вигідного процесу. Але на цьому вчені не збираються зупинятися. Їх мета – довести ККД до 20% (вони впевнені, що цього можна досягти) і розробити технологію серійного виробництва великих сонячних елементів.

    «Ми збираємося і далі бити рекорди в цій категорії», – заявив Ван.

    За словами Вана, його група сподівається за два роки розробити готовий до комерційного застосування продукт, який дозволить забути про необхідність зарядки смартфонів – вони зможуть заряджатися самостійно через екран при будь-якому освітленні. А протягом трьох-п’яти років на ринку повинні будуть з’явитися більш габаритні рішення – наприклад, для живлення електромобіля за рахунок його поверхонь, що вловлюють світло і перетворюють його в енергію.