Розкрито таємницю технологічно розвиненої стародавньої цивілізації

    2162
    Фото: E. Ben-Yosef and the Central Timna Valley Project

    Стародавні племена почали виплавляти мідь з 4000 року до нашої ери, зробивши стрибок у виробництві у 925 році до н.е.

    Вчені змогли пояснити різкий стрибок у розвитку промисловості цивілізації стародавнього міста Едома. Про це повідомляє The Times of Israel.

    У місті Едом, розташованому на території сучасних Ізраїлю і Йорданії, була розвинена промисловість, зокрема виплавка міді.

    Експерти досліджували відходи древніх плавильних цехів і дізналися історію розвитку промисловості. Стародавні люди Едома почали виплавляти мідь з 4000 року до нашої ери.

    Вони використовували деревне вугілля для обігріву металургійних заводів. При цьому з 1300 по 800 рік до нашої ери вміст міді в шлаках знизився з 1,49 до 1,14 відсотка. Це доводить, що процес виплавки весь час поліпшувався.

    У другій половині Х століття до нашої ери виявлено різке поліпшення виплавки, що знижує вміст міді у відходах 0,5%. Вчені встановили, що цей стрибок збігається за часом із військовою кампанією єгипетського фараона Шешонка I в 925 році до н.е.

    Війна підвищила попит на мідь, і жителі Едома почали впроваджувати нові технології, наприклад, виплавку при різних температурах, подачу кисню в піч, або співвідношення доданих мінералів.