Глибоко під Європою знайшли загублений континент

    1573
    Фото: Douwe van Hinsbergen et al., Gondwana Research

    Міжнародна команда геологів розкрила таємницю появи і зникнення стародавнього континенту Велика Адрія, залишки якого і зараз зустрічаються на поверхні в різних країнах Європи.

    Про дослідження розповідає журнал Science. Геологи створили модель, за допомогою якої вдалося реконструювати історію величезного масиву суші. Він з’явився приблизно чверть мільярда років тому, а зараз буквально знаходиться під Європою.

    Про існування Великий Адрії геологи здогадувалися давно. Раніше в гірських хребтах Південної Європи були виявлені цікаві вапняки та інші породи.

    Вчені встановили, що спочатку це були морські відкладення, які потім були відірвані від поверхні дна і підняті вгору в результаті зіткнення тектонічних плит. Попередні дослідження довели, що ці породи є залишками стародавнього континенту.

    Однак тільки зараз вченим вдалося визначити розмір, форму і історію існування масиву суші, велика частина якого мільйони років пролежала під мілководними тропічними морями.

    Велика Адріа відокремилася від суперконтиненту Гондвана (він включав в себе сучасну Африку, Південну Америку, Австралію, Антарктиду, Індійський субконтинент і Аравійський півострів) близько 240 мільйонів років тому.

    Новий континент почав повільно рухатися на північ. Близько 140 мільйонів років тому це була сухопутна територія розміром з Гренландію, в значній мірі занурена в тропічне море, де осадові породи з’єднувалися і повільно перетворювалися в скелі.

    В період від 120 до 100 мільйонів років тому Велика Адрія зіткнулася з тим, що зараз є Європою. В результаті вона розпалася на шматки і пішла під Європу.

    Хоча тектонічне зіткнення відбувалося зі швидкістю не більше трьох-чотирьох сантиметрів на рік, невблаганне зіткнення зруйнувало 100-кілометрову товщу шматка земної кори і відправило більшу її частину вглиб земної мантії.

    Сьогодні на поверхні залишилося лише трохи скель, відірваних від Великий Адрії при зіткненні. Ці залишки розсіяні по більш ніж 30 країнам, від Іспанії до Ірану. Тому дані про Велику Адрію було так важко зібрати і систематизувати. Дослідження зайняло більше 10 років.

    Середземноморський регіон – це просто геологічний безлад, – каже провідний автор роботи Доув ван Хінсберген з Утрехтського університету в Нідерландах. – Все викривлено, зламано і повалено в купу“.

    Повністю дослідження опубліковано в журналі Gondwana Research.