Українські вчені виявили чотириповерхове підземне сховище Гітлера під Вінницею

    3112

    Звісно, про те, що у ставці «Вервольф» під Вінницею були підземні бункери було зрозуміло уже давно. Та чи зруйновані вони зараз, чи збереглися — досі ніхто не знав. І от, нарешті, вчені київського Інституту прикладних проблем екології, геофізики та геохімії, провівши ряд досліджень, виявили підземне сховище Гітлера.

    Як повідомили ЗМІ, про знахідку заявила Катерина Висоцька — директор Вінницького обласного краєзнавчого музею.

    «Як говориться в офіційному звіті, переданому нам вченими Інституту, в зоні дослідження фіксуються сигнали від рукотворного підземного об’єкта», – розповіла Висоцька.

    Ставка «Вервольф» завжди викликала інтерес людей. Висаджені бункери доступні для огляду всім любителям історії, однак питання про те, що знаходиться під землею залишалося відкритим.

    Перший етап досліджень, проведений рік тому, показав, що дійсно під землею є рукотворні порожнечі, але дізнатися їх точне розташування не вдалося.

    Другий етап був початий в цьому році. Для визначення розташування притулку Гітлера вчені використовували спеціальне обладнання і сучасні методи, включаючи магнітно-резонансну обробку і вивчення знімків із супутників.

    При проведенні досліджень вчені виявили підземне сховище з 4 поверхів і тунель на глибині близько 10 м. Товщина бетону на перекриттях притулку досягає 50 см і більше.

    Як повідомила Висоцька, їм вдалося дізнатися, що два верхніх поверхи притулку заповнені газами (аргоном і радоном). Що знаходиться в двох нижніх поки невідомо, але дослідження тривають.

    «З цим офіційним звітом ще треба попрацювати, зустрітися з виконавцями. Я думаю, що робота продовжиться, але про якісь розкопки на сьогодні мова не йде», – заявила Висоцька.

    Свою позицію директор Вінницького обласного краєзнавчого музею пояснила тим, що вони не знають, що знаходиться на нижніх поверхах, тому проводити розкопки може бути небезпечно.