10 найстаріших дерев в Україні

2702

Ці дерева старі, як світ. Деякі з них пам’ятають навіть часи Київської Русі й козаччини. Знайомтеся, це десять відомих старезних дерев України.

Липа Богдана Хмельницького

Визнана найстарішою липою нашої країни. Цій бабусі понад 600 років. Мешкає вона у Львівській області, коло траси СасівКолтів. За народними переказами, під цим деревом у 1648 році відпочивав сам гетьман Богдан Хмельницький.

Три дуби Тараса Шевченка

Деревам вже понад 1000 років, ростуть вони у селі Будище. Як розповідають місцеві мешканці, у дуплі тисячолітнього дуба малий Шевченко колись ховав свої малюнки.

Запорізький дуб

Йому вже 700 років. Росте у Запоріжжі, біля притоки річки Верхня Хортиця. Висота кремезного дерева – 36 м.

Маслина Геродота

А це найстаріше дерево в Україні. Маслині вже 2000 років. Знайти її можна в Нікітському ботанічному саду в місті Ялта.

Княжа яблуня

Їй 250 років. У народі називають «танцюючим» деревом, бо навколо яблуні росте ще 10 старих стовбурів.

Дуб Чемпіон

Цьому дідові вже 1300 років. Це найстаріший дуб нашої країни. Напевно, і наймогутніший. Шукати унікальне дерево слід у селі Стужиця в Закарпатській області.

Каштан Петра Могили

Найстаріший каштан росте в столиці. За легендою, його посадив сам митрополит Могила.

Суничник Єни

Найстаріший український суничник росте на горі Ай-Нікола в Криму. Дереву вже 1300 років. Його висота – 10 метрів.

Дуб Максима Залізняка

Розкішне височезне дерево росте у селі Буда Черкаської області. Дубові нараховують 1100 років. Названий на честь народного месника Максима Залізняка. Під кроною дерева Залізняк разом зі своїми гайдамаками проводив наради.

Золота липа

Зростає поблизу дороги в місті Бучачі Тернопільської області. Липі 600 років. Кажуть, що під нею у XVII столітті було підписано мирний договір Польщі з Туреччиною.

Отака багата на природні дива наша ненька-Україна. Обов’язково відвідайте ці видатні дерева під час своїх мандрівок по рідній землі.