25 найбільших, найвищих, найглибших та найменших місць у світі (фото)

18513

Від темних глибин океану до одних з найвищих піків на Землі, нижче представлені двадцять п’ять найбільших, найвищих, найглибших і найкрихітніших місць в світі!

25. Найглибше озеро – озеро Байкал

Це сибірське рифтове озеро є не тільки найглибшим озером на Землі, а ще воно також володіє найбільшим об’ємом і містить приблизно 20 відсотків прісної води всієї поверхні Землі.

24. Найвища гора – Еверест

Як ви, можливо, підозрювали, Еверест є офіційно визнаною найвищою горою в світі. Але це тільки якщо ми починаємо наш вимір на рівні моря …

23. Найвища гора від основи до вершини – Мауна-Кеа

Мауна-Кеа (Mauna Kea), вулкан на великому острові Гаваїв більш ніж в два рази вище Евересту, якщо рахувати від основи гори, що знаходиться на морському дні, до її піку.

22. Точка, що знаходиться найдалі від центру Землі – гора Чимборасо

Через опуклість Землі на екваторі, пік гори Еверест, також не є найвіддаленішої точкою від центру Землі. Ця честь належить вершині гори Чимборасо (Chimborazo) в Еквадорі.

21. Найнижча точка на Землі – Безодня Челленджера (Challenger Deep)

Це поглиблення, що знаходиться на глибині майже в 11 кілометрів нижче поверхні океану, є найглибшою точкою і без того глибокої Маріанської западини. Насправді, Еверест б зручно розмістився тут нижче поверхні.

20. Найвищий водоспад – Анхель (Angel Falls)

Цей водоспад у Венесуелі настільки високий, що вода іноді випаровується, не досягнувши землі.

19. Найсухіше місце – пустеля Атакама

Посеред чилійської пустелі Атакама (Atacama Desert) існує така точка, де дощ ніколи не випадав. Вчені називають цей регіон «абсолютною пустелею».

18. Найбільш високорозташоване людське поселення – Ла-Рінконада (La Rinconada)

Це шахтарське місто, розташоване в Перу, знаходиться в найвищому населеному регіоні земної кулі. На висоті, що перевищує розташування Ла-Рінконада, людина просто не зможе адаптуватися.

17. Найвища температура – Долина Смерті

При зареєстрованої температурі майже в 57 градусів за Цельсієм, Долина Смерті (Death Valley) в Каліфорнії в черговий раз за останній час стала найспекотнішим місцем на Землі.

16. Найбільш віддалене житлове місце на Землі – Трістан-да-Кунья (Tristan da Cunha)

Цей невеликий архіпелаг в Атлантичному океані, розташований в тисячах кілометрів, як від Південної Африки, так і від Південної Америки, має населення в 271 чоловік. Пошта доходить сюди лише кілька разів на рік.

15. Найглибша печера – Печера Крубера-Вороняча

Ця печера, розташована в Абхазії, є єдиною відомою печерою у світі, глибина якої перевищує 2000 метрів.

14. Найбільший перепад висот – гора Тор

Гора Тор (Mount Thor), розташована в Канаді, має висоту 1250 метрів і незважаючи на її дуже віддалене місце розташування в замерзлій тундрі північних провінцій Канади, вона є популярним місцем для скелелазіння.

13. Найбільш спекотне населене місце – Даллол, Ефіопія

Найспекотніший, постійно населений регіон в світі знаходиться в Ефіопії. Хоча в наші дні Даллол (Dallol) став ще менш населеним і деякі навіть говорять, що він став містом-примарою. Проте варто також зазначити, що в цьому регіоні вже давно не проводився офіційний перепис, тому дослідження спираються на раніше отримані дані.

12. Найпівнічніша точка суші на Землі – Острів Каффеклуббен (Kaffeklubben Island)

Цей острів, що належить Гренландії, офіційно вважається найбільш північною точкою суші на Землі. Тим не менш, існує кілька повільно переміщаються гравійних кіс, які лежать ще північніше.

11. Найнижча температура – Станція Восток, Антарктида

-89,2 °С – ця температура була зареєстрована в Східній Антарктиді і крім деяких нових супутникових вимірювань досі вважається найнижчою наземної температурою за всю історію.

10. Найглибший лід – Впадина Бентлі (Bentley Subglacial Trench)

Це місце також знаходиться в Антарктиді, і глибина тутешнього льоду перевищує 2,5 кілометра. Насправді, земля, на якій він спочиває, знаходиться набагато нижче рівня моря і є найнижчою точкою на Землі, яку не покриває океан.

9. Найглибша точка, виміряна від рівня землі – Кольська надглибока свердловина

Хоча вона була штучно створена, цей російський науковий проект спробував пробратися якомога глибше в земну кору. Свердло досягло глибини, що перевищує 12 кілометрів.

8. Найглибша точка, зроблена людиною – шахта Таутоне (TauTona Mine)

Ця Південноафриканська шахта є найглибшою точкою під поверхнею Землі, в яку міг вміститися чоловік. Її глибина становить майже 4 кілометри.

7. Найбільш холодний населений пункт – Оймякон, Росія

Іноді температура опускається нижче нуля в середині вересня і залишається там до травня. Середня температура в січні складає -46 ° С. Населення села становить менше 500 чоловік.

6. Найвища дорога – шахтарська дорога в Ауканкільче (Aucanquilcha mining road)

Ця шахтарська дорога колись використовувалася для вантажівок, що піднімалися на цей чилійський вулкан на висоту більше 6000 метрів.

5. Найвищий гірський перевал – Марсімік-Ла (Marsimik La), Індія

Хоча вулканічна гірська дорога, яку ми бачили в попередньому пункті, технічно є найвищою дорогою у світі, вона являє собою глухий кут і більше не використовується. На відміну від неї, прохід Марсімік-Ла, розташований на висоті 5582 метрів в північній Індії часто вважається найбільш високорозташованою функціональною дорогою в світі.

4. Найбільш високорозташоване озеро – Озеро Тітікака (Titicaca)

Це озеро знаходиться на кордоні Перу і Болівії в Андах на висоті 3812 метрів. У світі є кілька неназваних кратерних озер, які можуть бути розташовані трохи вище.

3. Найбільш віддалений острів – Острів Буве (Bouvet Island)

Цей невеликий безлюдний норвезький острів в південній частині Атлантичного океану, знаходиться між Антарктидою і Трістан-да-Кунья (місцем, яке, як ви пам’ятаєте, саме по собі є досить віддаленим).

2. Найдовша річка – Ніл

Незважаючи на труднощі в точних розрахунках витоків і напрямів різних річок, Ніл (Nile), як правило, вважається найдовшою річкою в світі. Його довжина становить 6650 кілометрів. У давні часи, коли вода все ще текла з озера Танганьїка (Lake Tanganyika), Ніл був на 1500 кілометрів довшим.

1. Найвіддаленіша від океану точка – Синьцзян (Xinjiang), Китай

Цей регіон в Китаї є азіатським полюсом недоступності. В основному це означає, що це найбільш віддалена від будь-якого океану точка на континенті.



• не пропусти