14 березня – День українського добровольця: на варті незалежності

335

День вшанування усіх українських добровольців, які стали на захист України в 2014 році зараз набув нового значення. Бо в лютому 2022 зброю до рук взяли ще тисячі людей. Не заради медалей чи зарплати, а для захисту рідних, Києва, Харкова, Маріуполя, Сум та всіх інших українських міст. В першу чергу людей, які вважають цю землю рідною.

Історія Дня українського добровольця

День українського добровольця встановлено 17 січня 2017 року Верховною Радою для вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Цього дня в 2014 році на базу в Нових Петрівцях приїхали прямо з Майдану перші 500 воїнів-добровольців. Тоді в Україні вперше дуже багато людей з’явилося до військкоматів. Бійці організовували батальйони самостійно й без вагань відправлялися на Схід.

Без спорядження, належної зброї, але з сильним духом і мужністю окупантів зупинили вперше в 2014 році. Подвиг воїнів-добровольців допоміг отримати час для мобілізації збройних сил. Вони не думали про себе, не чекали повісток, бо знали, що може бути запізно. В перші кілька років боротьби з окупантами на Донбасі було сформовано близько 40 добровольчих батальйонів.

Новий зміст вшанувань добровольців у 2023

У час повномасштабного вторгнення росії учасники історичних подій 2014 року знову повернулися на фронт. Але в 2022 добровольців стало набагато більше. До ТРО приєдналися понад 100 тисяч осіб у перші дні повномасштабного вторгнення. А загалом до ЗСУ 2022 року приєдналися понад 700 000 воїнів. Всі вони щодня виборюють незалежність України, звільняють села й міста з окупації та рятують життя.

Завдяки українським героям звільнено Київщину, Харківщину, Чернігівщину, частину Херсонської, Запорізької та Миколаївської областей. Щохвилини тривають бойові дії, й, на жаль, ми і втрачаємо героїв України. День українського добровольця — час прояву вдячності й поваги до наших воїнів та вшанування усіх полеглих.

Що робити цивільним у День українського добровольця?

14 березня та в будь-який інший день усіма способами наближати перемогу та допомагати військовим. Донатьте в перевірені фонди чи знайомих волонтерам, навчайтеся, плетіть сітки, організовуйте заходи на підтримку ЗСУ. Підтримуйте воїнів морально, коштами чи як волонтери, висловлюйте повагу до наших героїв. Сильний тил також потрібен нашим захисникам.

День українського добровольця — час для подяки й розуміння. Дякуємо ЗСУ за спокій в тилу, за кожне врятоване життя та стійкість. Слава Україні та нашим воїнам!



• не пропусти