Капсаіціноіди, якими багата гостра їжа, містяться в чилі або звичайному стручковом перці.
Щоб отримувати цю групу природних хімічних сполук в достатній кількості, врожаю перцю явно мало. Вчені запропонували цьому свою альтернативу – створення томатів, багатих на капсаіціноіди. Вони розповіли, що помідори володіють необхідною генетичною інформацією, щоб зробити продукти харчування гострішим, смачнішим, а витягнута з них речовина зможе приносити терапевтичну та побутову користь. Для створення виду гострих помідорів дослідники запропонували метод редагування генів для активації генетичного механізму в томаті, який дозволить йому виробляти капсаіціноіди у великій кількості.
Фахівці змогли всього за кілька поколінь «приручити» дикий томат і отримати багатий врожай нового виду. Крім кулінарних достоїнств, це дозволить отримати капсаїцин, який використовується в медицині. Він застосовується як знеболююче, має протизапальну дію, а також допомагає при лікуванні раку. Крім цього, капсаїцин необхідний у виробництві перцевих аерозолів для самозахисту. Вчені погоджуються, що необхідну речовину можна отримувати з гострого стручкового перцю, а масовість врожаю томатів підходить для цих цілей як найкраще.