Ці професії в найближчому часі стануть зовсім не потрібними

    611

    Технічний прогрес рухається семимильними кроками – роботизовані програми виконують щораз більше тих функцій, які ще донедавна виконувала людина.
    Ринок праці – одна зі сфер, яка зміниться найбільше завдяки розвитку науки, вважають аналітики, які представили доповідь “Future of Jobs” на Всесвітньому економічному форумі.
    Та не все так сумно: за підрахунками вчених Утрехтського університету та Центру європейських економічних досліджень ZEW, у Євросоюзі через роботизацію зникло 9,6 мільйона робочих місць, але водночас з’явилося 8,7 мільйона нових. Це статистика за останні десять років.
    То які нові професії виникнуть уже незабаром і які знання слід освоювати, щоб не залишитись без роботи в майбутньому? Про це розповідають Андрій Яворський, віце-президент інжинірингу “GlobalLоgic”, Олексій Резніченко, засновник центру роботизації “Boteon”, та Олександр Звенігородський, кандидат технічних наук, учений секретар Інституту проблем штучного інтелекту МОН України і НАН України.
    – Як роботизація впливає на ринок праці вже нині? 
    О. Звенігородський: – Не важко помітити, що на виробництві роботизовані пристрої набагато вигідніші у фінансовому плані, ніж людська праця. Досить раз купити певний пристрій, і він служитиме мінімум декілька років, тоді як зарплату треба платити десяткам працівників щомісяця. Тому чимало професій уже зникли. Ще багато також відійде у минуле.
    – Які саме?
    – Приміром, зникне більша частина професій на виробництві. Листонош замінить інтернет. Водіїв стануть непотрібні, бо будуть безпілотні авто. Будівельників замінять роботизовані підіймачі і вантажники. Касирів – системи самообслуговування. Перекладачів і турагентів – спеціальні комп’ютерні програми. Кур’єрів – роботизовані системи доставки. Загалом приблизно 50% усіх сучасних професій відійдуть у минуле протягом наступних десяти років. Але роботизація створить і потребу в багатьох нових фахівцях!
    – Які професії з’являться в майбутньому?
    О. Резніченко: – Провідною стане спеціаліст для роботи з даними. Ми живемо в еру інформації, і робота з даними – це не тільки веб-сторінки, фільми, музика. Це транзакції в банках, маршрути роботи транспорту, дані з камер відеоспостереження тощо. Зі всією цієї інформацією працюватиме спеціаліст.
    А. Яворський: – Знадобляться спеціалісти, які вмітимуть працювати з новітньою роботизованою технікою, та поєднувати навички, потрібні у тій чи іншій сфері тепер. Наприклад, в агросфері буде потрібний спеціаліст, який поєднуватиме знання агронома і вміння керувати дронами та системами самообслуговування родовищ. У майбутньому розвинеться такий напрям, як телемедицина, і тут будуть потрібні медики, які для лікування пацієнтів використовуватимуть, до прикладу, системи сканування організму для встановлення фізіологічних показників.
    Також з’являться такі професії, як ІТ-юрист і консультант з приватності. Вони консультуватимуть і захищатимуть права людей на збереження
    своїх персональних даних, акаунтів у соцмережах та відповідатимуть за права людини у сфері інформаційної безпеки загалом.
    О. Звенігородський: – У світі стрімко розвивається напрям 3D-моделювання. Незабаром з’явиться така спеціальність, як 3D-моделятор. Потрібний буде консультант з питань альтернативних валют (наприклад, таких, як біткоїн), який прогнозуватиме ситуацію на ринку цифрових валют. Ще одна професія, яка стане дуже потрібною, – цифровий куратор, тобто спеціаліст, який навчатиме людей використовувати нові технології.
    О. Резніченко: – Так, значних змін зазнає сфера банкінгу. Світ переходить на цифрову форму оплати, що своєю чергою значно скоротить персонал у банках.
    – Коли чекати всіх цих змін?
    О. Резніченко: – Ці зміни будуть поступовими в наступні десять років. Найшвидше вони відбудуться, що зрозуміло, у країнах, які є рушієм таких змін у світі, – у США, Китаї та Японії.
    – Які знання будуть потрібні для набуття професій майбутнього і де їх можна буде здобути?
    О. Резніченко: – Деякі з потрібних знань можна здобути вже тепер. Зокрема, уміння програмувати. Дуже скоро воно буде цінуватися навіть більше, ніж знання іноземних мов, тому що застосовуватиметься в значно більшій кількості сфер, ніж тепер. У світі уже починають впроваджувати нові факультети у вищих навчальних закладах: роботизації основ штучного інтелекту тощо.
    А. Яворський: – Для того щоб мати професію майбутнього, потрібно здобути й освіту майбутнього. Тому вищі навчальні заклади повинні осучаснити систему освіту і запровадити дуже багато нових предметів, які навчатимуть користуванню новітніми технологіями. У світі над цим активно працюють уже сьогодні, в Україні це відбувається дуже повільно. А опанувати самостійно потрібні знання, крім програмування, буде неможливо.
    Андрій БОБАК, газета Експрес