“Для них це смeртельно”: Ждaнов спрoгнозував кінeць “ДНР” і “ЛНР”

    1839

    Введeння миротвoрчої місії на Дoнбас буде oзначати кінець “ДНР” і “ЛНР” – спoчатку полiтичний, а згодом і фiзичний.

    Таку думку “Обозревателю” висловив військовий експерт Олег Жданов.

    За його словами, Україна якомога швидше повинна подати на розгляд Генеральної асамблеї ООН проект резолюції про введення в Україну миротворчої місії. Але “ООН взагалі не розглядатиме це питання, допоки ми не скажемо, що у нас війна”, – підкреслив експерт.

    У цьому контексті він нагадав про два тематичних законопроекти, які можуть розглядатися у Верховній Раді України найближчим часом. “Все залежить від того, який саме законопроект буде прийнятий. Про реінтеграцію, який в принципі не потрібен і просто веде суспільство в бік від істини, або про деокупацію, який дійсно може стати відправною точкою, в тому числі в питанні отримання миротворчого контингенту”.

    Експерт також попередив: “Час спливає, тому що Генеральна асамблея ООН на носі – треба вносити резолюцію саме на Генасамблею, щоб обійти право вето Росії в Радбезі ООН”.

    За його оцінками, “миротворча місія, в першу чергу, повинна взяти під контроль державний кордон України і всю непідконтрольну нам територію – такі роль і місце місії в цьому регіоні”. Таким чином, “для “ЛНР” і “ДНР” місія буде смертельною – якщо вона зайде на наших умовах. Це фактично означає їхній кінець”, – переконаний Жданов.

    “Фізичний кінець?” – попросив уточнити “Обозреватель”. “В першу чергу, політичний, а згодом і фізичний, тому що там буде введена тимчасова міжнародна адміністрація, миротворці будуть займатися питаннями роззброєння, розформування і ліквідації цих збройних бандформувань, будуть створені комісії з реабілітації та амністії тих, хто брав участь в бойових діях. Комісія буде визначати, кого судити, а кого амністувати. Для них це буде дійсно кінець”.

    “Обозреватель” також запитав, скільки часу може знадобитися на остаточне повернення цих територій під контроль центральної влади. “3-5 років, не менше”, – відповів експерт.

    “Практика показує, що раніше ніж через 3 роки проводити вибори не можна, тому що треба адаптувати населення і дати йому можливість реабілітуватися. Потрібно повернути їх в правове поле нашої держави. Пропозиції провести вибори на Донбасі мало не завтра – це ще гірше, ніж не робити нічого “, – переконаний він.